Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Ναι στον εκλογικό νόμο – Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Ναι στον εκλογικό νόμο – Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Ούτως ή άλλως ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί, αυτό που κρίνεται είναι εάν θα εφαρμοστεί από τώρα είπε ο κ.Θεοχαρόπουλος
Την πρόθεση του να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης επανέλαβε και σήμερα ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θ. Θεοχαρόπουλος.
«Εκλογικό νόμο ψηφίζουμε.
Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα καταψηφίζαμε.
Ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αυτό που κρίνεται τώρα είναι αν θα ισχύσει από τις επόμενες η τις μεθεπόμενες εκλογές» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεοχαρόπουλος.
Για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους.
Κάτι που φαντάζει ανέφικτο, εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και δεν αλλάξουν τη στάση τους είτε οι ανεξάρτητοι βουλευτές είτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, η κυβέρνηση έσπασε σε δύο νέα άρθρα, το άρθρο 2.
Με αυτόν τον τρόπο διαχώρισε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Με την κίνηση αυτή δίνει τη δυνατότητα κυρίως στο ΚΚΕ να ψηφίσει υπέρ του bonus παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη διατήρηση του πλαφόν του 3%.
Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων μοιάζει ανέφικτη από τη στιγμή που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσουν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαθέτει 153 ψήφους.
Την κυβερνητική πρόταση έχει διαμηνύσει πως θα στηρίξει και η Ένωση Κεντρώων, η οποία διαθέτει 9 βουλευτές.
Άρα οι 162 ψήφοι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Όπως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ψήφος του Θ.Θεοχαρόπουλου, του ΚΚΕ (για την κατάργηση του bonus) ενώ ενδεχομένως να πράξει το ίδιο και η Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές), η οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια.
Εφόσον λοιπόν προστεθούν οι ψήφοι, τότε το σύνολο των Ναι ανέρχεται στα 196.
Από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές (Παναγούλης, Νικολόπουλος, Θεοχάρης και Γρηγοράκος), θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον οι δύο θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.
Άρα στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση, οι ψήφοι δεν ξεπερνούν τις 198, και συνεπώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα του bonus των 50 εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης