Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Angela Merkel υποστηρίζει ότι η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης

FT: Η Angela Merkel υποστηρίζει ότι η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης
Η γερμανίδα Καγκελάριος κατηγορεί τη Μόσχα ότι παρενοχλεί τα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ
Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, από όπου αναμένεται και η απάντηση της συμμαχίας.
Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στη Βαρσοβία αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου για μια διήμερη σύνοδο εν μέσω φόβων για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, τη διασπασμένη ενότητα για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα με τη Ρωσία και το άγχος μεταξύ των μελών της συμμαχίας για τις μελλοντικές δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια στη μετα-Brexit εποχή.
Μιλώντας στο Βερολίνο, προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει νέες ομάδες μάχης σε τέσσερις χώρες στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, η κα Merkel υποσχέθηκε την παροχή στήριξης στην περιοχή.
Η ίδια ανέφερε ότι η Μόσχα είχε υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια «με τα λόγια και τις πράξεις της», παραβιάζοντας τα σύνορα της Ουκρανίας και «παρενοχλώντας» τα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ που «ως εκ τούτου, χρειάζονται τη σαφή υποστήριξη της συμμαχίας».
Χώρες όπως η Πολωνία έχουν από καιρό κάνει έκκληση για μια μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, φοβούμενες τυχόν επανάληψη της εισβολής και της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008.
Στη Βαρσοβία η οργάνωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται ως «ενηλικίωση» για τη χώρα και επιβεβαίωση της σημασίας της για τη συμμαχία, στην οποία εντάχθηκε το 1999, μόλις 10 χρόνια αφότου ξέφυγε από τον κομμουνιστικό έλεγχο και από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το άλλοτε αντίπαλον δέος του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, δήλωσε σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου ότι οι νέες ομάδες που θα αναπτύξει η συμμαχία σε Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία ήταν «τεράστιας σημασίας» και θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία από θέση ισχύος.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας υπέδειξε τη Ρωσία ως «τη μεγαλύτερη απειλή» για την παγκόσμια ειρήνη και εξήρε το Βερολίνο για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της Μόσχας.
Στην ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο η κα Merkel τόνισε επίσης την ανάγκη για διάλογο με τη Ρωσία, για την εξασφάλιση «μόνιμης ασφάλειας στην Ευρώπη».
Τα σκληρά σχόλιά της σχετικά με την απειλή της Ρωσίας ήταν σε αντίθεση με τις πρόσφατες παρατηρήσεις από το γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος ζήτησε μια πιο ελαστική προσέγγιση προς τη Μόσχα.
Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επίσης προτείνει τους τελευταίους μήνες ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές.
Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Philip Hammond, δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ισχυρή και να μην υποχωρήσει από την σκληρή προσέγγιση της όσον αφορά τη Μόσχα.

a1

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης