Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων σε Πορτογαλία, Ισπανία η Κομισιόν - Ανοικτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων

Εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων σε Πορτογαλία, Ισπανία η Κομισιόν - Ανοικτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων
Όπως Valdis Dombrovskis, οι δύο χώρες "έχουν διανύσει έναν μακρύ δρόμο, αντιμετωπίζοντας σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση"
Στην έγκριση της επιβολής κυρώσεων κατά Πορτογαλίας αι Ισπανίας προχώρησε σήμερα 7/7 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας ωστόσο "παραθυράκι" για πιθανές ελαφρύνσεις.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, οι δύο χώρες "έχουν διανύσει έναν μακρύ δρόμο, αντιμετωπίζοντας σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση".
Ωστόσο, "απέτυχαν να διορθώσουν το υπερβολικό έλλειμμα που είχαν στους κρατικούς τους προϋπολογισμούς", με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρα του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης του μπλοκ, το οποίο επιβάλλει πρόστιμα στις χώρες που παρουσιάζουν έλλειμμα άνω του 3%.
Η μεν Πορτογαλία είχε περιθώριο έως και το τέλος του 2015, η δε Ισπανία μέσα στους πρώτους μήνες του 2016.
"Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει για να εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινή λογική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι δύο μεσογειακές χώρες θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ελάφρυνση ή ακόμα και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων.
Από την πλευρά του, ο Pierre Moscovici επανέλαβε όσα είπε ο κ. Dombrovskis, σχολιάζοντας μάλιστα και την υψηλή σοβαρότητα που διακρίνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων έσπευσε να δικαιολογήσεις και την μη επιβολή κυρώσεων στη Γαλλία, η οποία επίσης παρουσίασε έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2016:
"Η Γαλλία έχασε το στόχο του ελλείμματος μικρότερου του 3%, ωστόσο έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα, με αποτέλεσμα την μείωση κάτω από το 3% το 2017".
Η απόφαση όμως της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν τεθεί σε ισχύ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης