Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Σταδιακή η άρση των capital controls - Δεν θα υπάρξει μισθολογικός «κόφτης»

Τσακαλώτος (ΥΠΟΙΚ): Σταδιακή η άρση των capital controls - Δεν θα υπάρξει μισθολογικός «κόφτης»
Στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων
Την σταδιακή άρση των capital controls προανήγγειλε, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φιλελευθεροποίηση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι μια διαρκής διαδικασία και αντίθετα με αντίστοιχους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα τα capital controls δεν έχουν επιβληθεί σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.
Έτσι, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει η δυνατότητα π.χ. για ηλεκτρονικές πληρωμές.
Όσο για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί, σημείωσε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η χώρα θα επιστρέψει, όπως αναμένεται, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και από το πότε ο κόσμος θα πειστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές και θα αρχίσουν να επιστρέφουν σε αυτές οι καταθέσεις των πολιτών».
Ανέφερε, ότι στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα όπως και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και άλλων οικονομολόγων, όπως του κ. Στουρνάρα, ότι η περυσινή διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.
«Μου κάνει εντύπωση άνθρωποι πανεπιστημιακοί, που αν καθόμαστε σε ένα τραπέζι δεν θα έλεγαν τέτοια πράγματα, να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο», τόνισε και εξήγησε πως το νέο δάνειο της Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα ήταν δύσκολη, είπε ο υπουργός και εκτίμησε ότι οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα είναι ευκολότερες.
Ο Τσακαλώτος, αφού απέρριψε κατηγορηματικά την εφαρμογή του μισθολογικού «κόφτη», είπε αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου ότι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης