Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ΕΚΤ ζητά από τη Monte dei Paschi di Siena να μειώσει τα NPLs στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2018

FT: Η ΕΚΤ ζητά από τη Monte dei Paschi di Siena να μειώσει τα NPLs στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2018
Η Ιταλία είναι πρόθυμη να χορηγήσει κρατικά κονδύλια στο τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη αυτού και την αποφυγή συστημικής κρίσης, κόντρα στην Ε.Ε.
Τη μείωση των «κόκκινων δανείων» της ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, κατά 30% έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγείροντας νέες ανησυχίες για το προβληματικό, ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena υποχώρησε κατά 13% [συγκεκριμένα κατά 13,99%], για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της τράπεζας, στα 0,3290 ευρώ, στον απόηχο της προειδοποίησης από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Monte dei Paschi di Siena αντιμετωπίζει ακόμα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής [stress tests], που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη του Ιουλίου.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναμένουν ότι η Monte dei Paschi di Siena θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που μάλλον θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο.
Οι FT υπενθυμίζουν ότι σε αντίθεση με την Ισπανία και τη Ιρλανδία, η Ιταλία ουδέποτε προχώρησε σε αναδιοργάνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της και πλέον ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι ιταλικές τράπεζες θα αποκαλυφθούν ως η αχίλλειος πτέρνα των προσπαθειών της Ευρωζώνης να ανακάμψει.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει επιταχύνει αυτή την αποκάλυψη, σημειώνουν οι FT.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η κατάσταση είναι τέτοια, που ο ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, εξετάζει το ενδεχόμενο να σώσει τις τράπεζες [bail out], χρησιμοποιώντας κρατικά κονδύλια, κάτι που απαγορεύεται με βάση τους νέους κανόνες για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
ο Fabrizio Viola, διευθύνων σύμβουλος που ανέλαβε τη Monte dei Paschi di Siena πριν τρία χρόνια, με στόχο να τη σώσει, έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη και να βελτιώσει τη διακυβέρνηση της τράπεζας, ωστόσο ελάχιστα πράγματα έχει καταφέρει στο ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ της ζήτησε να προχωρήσει σε μείωση των NPLs από 46,9 δισ. ευρώ το 2015, σε 38,9 δισ. ευρώ το 2017 και στα 32,6 δισ. ευρώ το 2018.
Ο M. Renzi ελπίζει ότι θα βρεθεί μια λύση στην αγορά για τη Monte dei Paschi di Siena.
Ειδικότερα, η κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti και το fund Atlante, που έχει την κρατική χρηματοδότηση, αλλά στηρίζεται από ιδιώτες, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ζήτημα της Monte dei Paschi di Siena.
Η Atlante αναμένεται να δημιουργήσει ένα fund για την εξαγορά των NPLs της Monte dei Paschi di Siena σε τιμή κοντά στο book value, σύμφωνα με ανώτερους τραπεζίτες.
Ως λύση της τελευταίας στιγμής, η Ιταλία είναι πρόθυμη να χορηγήσει κρατικά κονδύλια στο τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη αυτού και την αποφυγή συστημικής κρίσης, κόντρα στην Ε.Ε..



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης