Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στα αποθέματα πετρελαίου

FT: Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στα αποθέματα πετρελαίου
Περισσότερα από τα μισά εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε σχιστολιθικά κοιτάσματα, σύμφωνα με τη Rystad Energy
Οι ΗΠΑ κατέχουν περισσότερα αποθέματα πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά εκείνα που κατέχουν τα μεγαλύτερα εξαγωγικά έθνη του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάζουν οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, η Rystad Energy εκτιμά ότι τα ανακτήσιμα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ από τα υπάρχοντα πεδία, τις νέες ανακαλύψεις και τις ακόμη ανεξερεύνητες περιοχές ανέρχονται σε 264b δισ. βαρέλια.
Ο αριθμός ξεπερνά τα 212 δισ. βαρέλια της Σαουδικής Αραβίας και τα 256 δισ. βαρέλια αποθεμάτων της Ρωσίας.
Η ανάλυση 60.000 εξορυκτικών πεδίων σε όλο τον κόσμο, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών από την ομάδα με έδρα το Όσλο, παρουσιάζει ένα σύνολο παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου της τάξης των 2,1 τρισ. βαρελιών.
Αυτό ανέρχεται σε 70 φορές ο σημερινός ρυθμός παραγωγής, ο οποίος είναι στα 30 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου ετησίως, όπως επεσήμανε η Rystad Energy σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Τα ανακτήσιμα αποθέματα, δηλαδή εκείνα τα βαρέλια που είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό να εξαχθούν, αναλύονται από τον κλάδο της ενέργειας για να καθορίσουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών και τη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας ενός έθνους παραγωγού.
Οι συμβατικοί παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί τα τεράστια πλούτη των πόρων τους για να ασκούν εξουσία σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγάλων καταναλωτριών χωρών, όπως οι ΗΠΑ.
Αυτή η σχέση έχει διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια από τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου και τις άλλες τεχνολογίες που έχουν βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεκλειδώσουν τεράστια αποθέματα και τους επέτρεψαν να γίνουν πιο ενεργειακά ανεξάρτητες.
«Υπάρχει μικρή πιθανότητα για μελλοντικές εκπλήξεις σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία», δήλωσε ο Per Magnus Nysveen, αναλυτής της Rystad Energy, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Πέρμια λεκάνη στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό, η οποία είναι η πιο παραγωγική περιοχή της χώρας.
«Πριν από τρία χρόνια οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τη Ρωσία, τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία», επεσήμανε.
Περισσότερα από τα μισά εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε σχιστολιθικά κοιτάσματα, σύμφωνα με τη Rystad Energy.
Το Τέξας και μόνο κατέχει περισσότερα από 60 δισ. βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου.
Άλλα δεδομένα για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, όπως τα παρακολουθεί στενά έρευνα της BP, που βασίζεται σε επίσημες αναφορές από τις εθνικές αρχές, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, ο Καναδάς, το Ιράκ, η Βενεζουέλα και το Κουβέιτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης