Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον… αστερισμό των φόρων η σταθερή τηλεφωνία, το ίντερνετ και η διαμονή σε ξενοδοχεία

Στον… αστερισμό των φόρων η σταθερή τηλεφωνία, το ίντερνετ και η διαμονή σε ξενοδοχεία
Πρόκειται για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση ενώ έχει ήδη αυξηθεί από 1ης Ιουνίου ο ΦΠΑ από το 23% στο 24% και από τον Αύγουστο καραδοκεί και ο ΕΝΦΙΑ…
Μετά το «σοκ» των χαμηλοσυνταξιούχων με την εξαφάνιση του ΕΚΑΣ από την σύνταξη τους τον λόγο έχει η ανάλγητη φορολόγηση…
Χθες, ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με απόφαση του εξειδίκευσε τον νέο λογαριασμό των φόρων που έρχεται σε σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ και διαμονή σε ξενοδοχεία.
Πρόκειται για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση ενώ έχει ήδη αυξηθεί από 1ης Ιουνίου ο ΦΠΑ από το 23% στο 24% και από τον Αύγουστο καραδοκεί και ο ΕΝΦΙΑ…
Σύμφωνα με την απόφαση το τέλος συνδρομητών θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/ και ευρυζωνικής πρόσβασης και υπολογίζεται σε 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Το τέλος εισπράττεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξαρτήτως του χρόνου της εξόφλησής του. Τα πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο υπολογίζονται σε 90 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά στην επιβολή φόρου επί των διανυκτερεύσεων, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι ο φόρος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα ως εξής:
Για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
• 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ
• 3 αστέρων 1,50 ευρώ
• 4 αστέρων 3,00 ευρώ
• 5 αστέρων 4,00 ευρώ
Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα:
• 1-2 κλειδιών 0,25 ευρώ
• 3 κλειδιών 0,50 ευρώ
• 4 κλειδιών 1,00 ευρώ
Ο φόρος επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις , οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου. Ο εν λόγω φόρος δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ως άνω επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω φόρος θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ τα έσοδα από το ανωτέρω μέτρο υπολογίζονται στα 74 εκατ. ευρώ.
Με την ίδια εγκύκλιο, κοινοποιήθηκαν και οι διατάξεις του ν. 4387/2016 για την κατάργηση του τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη παιγνίου του ΟΠΑΠ και την αύξηση στο 35% από 30% της συμμετοχής του Δημοσίου στα κέρδη των τυχερών παιγνίων.
Από την 1η Οκτωβρίου 2016 ακολουθεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται στα 88 εκατ. ευρώ.
Και ακολουθούν από το 2017 οι εξής φόροι:
*Κατανάλωσης στο υγραέριο (έσοδα 25 εκατ. ευρώ), στην αμόλυβδη (102 εκατ. ευρώ) και το πετρέλαιο κίνησης. Ειδικά στο τελευταία η αύξηση θα είναι αρκετά μεγάλη δεδομένου ότι υπολογίζονται έσοδα ύψους 302 εκατ. ευρώ.
*Στα εταιρικά αυτοκίνητα (έσοδα 91 εκατ. ευρώ)
* Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (έσοδα 22 εκατ. ευρώ)
* Στον καφέ (έσοδα 62 εκατ. ευρώ)

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης