Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Με εφαρμογή του Μνημονίου πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας - Πώς επηρεάζει το Brexit τις αξιολογήσεις της ΕΕ

Fitch: Με εφαρμογή του Μνημονίου πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας - Πώς επηρεάζει το Brexit τις αξιολογήσεις της ΕΕ
«Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ESM θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας «κλείνει το μάτι» ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch, ωστόσο υπό προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, καθιστά σαφές πως, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), τότε θα ασκηθούν «ανοδικές πιέσεις» στις αξιολογήσεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι η επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης για την Ελλάδα από τον οίκο Fitch έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 22 Ιουλίου.
Παρότι η έκθεση της Fitch αφορά κυρίως στις συνέπειες της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) και της πολιτικής αβεβαιότητας στις αξιολογήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οίκος δε φαίνεται να αξιολογεί ουσιαστικές επιπτώσεις στην ελληνική αξιολόγηση, καθώς δεν κάνει σχετική αναφορά.
Αντιθέτως, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου -με τη Fitch να έχει προχωρήσει ήδη σε υποβάθμιση σε «AA», με αρνητικό outlook- όσο και σε άλλες οικονομίες της Ε.Ε..
Αναλυτικότερα, η Fitch τονίζει πως η έκταση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σοκ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη φύση της κάθε μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ως προς τις επιπτώσεις του Brexit σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ο αμερικανικός οίκος διατυπώνει την εκτίμηση ότι δε θα είναι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές, οδηγώντας σε ενίσχυση των «λαϊκίστικων» κομμάτων και σε μεταναστευτική κρίση.
Αν και η Fitch δεν αναμένει από το Brexit να προκαλέσει άμεσες αρνητικές συνέπειες στις άλλες ηγεμονικές χώρες της Ε.Ε., εντούτοις υπογραμμίζει ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αυτός ο κίνδυνος να ενισχυθεί, εάν η οικονομική αποδιάρθρωση λόγω αποδειχθεί πιο σοβαρή ή υλοποιηθούν οι πολιτικοί κίνδυνοι.
Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών φαίνεται να μειώνει τον ενδεχόμενο κίνδυνο επανάληψης του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο οδηγήθηκε η Ισπανία, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, αν και, όπως σημειώνει η Fitch, το πολιτικό τοπίο στη χώρα παραμένει κατακερματισμένο και το τελικό αποτέλεσμα {κυβέρνηση} αβέβαιο.
Μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή αυξημένες εντάσεις με τις περιφερειακές κυβερνήσεις θα ασκήσουν πίεση στις αξιολογήσεις της Ισπανίας.
Παράλληλα, η Fitch εκτιμά πως πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν μετακινηθεί μακριά από την αυστηρή ερμηνεία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ευνοώντας πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει σε πιο αναπτυξιακές πολιτικές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ενδεχομένως να υπονομεύσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία.
Το ύψος του δημοσίου χρέους αποτελεί κλειδί για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών.
Στην Ιταλία και την Πορτογαλία, η αποτυχία προόδου στη μείωση του χρέους της κυβέρνησης επί του ΑΕΠ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης.
Στη Γαλλία, η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης ότι το χρέος της κυβέρνησης μειώνεται, ενδεχομένως να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις αξιολογήσεις.
Στο Βέλγιο, περαιτέρω δημοσιονομική ολίσθηση ή επίμονα αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση.
Αποδείξεις ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται, συνοδευόμενες από δομικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές ενέργειες αξιολόγησης για αρκετές χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Γαλλία.
Στην Κύπρο, η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων, η συνεχής οικονομική ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης