Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Η Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι πολύ σκληρό

Schaeuble: Η Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι πολύ σκληρό
Για επίμονη και ανούσια αλαζονεία απαντά ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος στην Πορτογαλία, Carlos Cesar
Ισχυρή πίεση προς την πορτογαλική κυβέρνηση άσκησε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου ο γερμανός υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, επιμένοντας ότι η Λισαβόνα πρέπει να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε. και ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί έναν νέο πρόγραμμα βοήθειας οι κανόνες θα είναι πολύ σκληροί.
Η αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει ξεκινήσει να αντιστρέφει τις πολιτικές λιτότητας των προκατόχων της, σκοπεύοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης, ενισχύοντας τη ζήτηση και θέτοντας ένα παράδειγμα για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν βγει από προγράμματα διάσωσης.
«Η Πορτογαλία θα έκανε ένα μεγάλο λάθος εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Schaeuble σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.
«Θα έπρεπε να κάνει αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο και θα έπαιρνε.
Αλλά οι όροι θα ήταν πολύ σκληροί και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», προσέθεσε.
Πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, ο Schaeuble τόνισε ότι η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα εάν τηρήσει τους κανόνες της Ε.Ε.
«Δεν το θέλουν (το νέο πρόγραμμα οι Πορτογάλοι) και δεν το χρειάζονται, εάν τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε.
Η Πορτογαλία επιμένει ότι θα πετύχει τον φετινό στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,2%, το οποίο είναι το μισό από το περυσινό επίπεδο, και ότι δεν θα είναι απαραίτητα νέα μέτρα, έπειτα από την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού στους πρώτους 5 μήνες του έτους.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι η Λισαβόνα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει κάποιο νέο πρόγραμμα διάσωσης και ότι εργάζεται για να πετύχει τους στόχους της Ε.Ε. και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
«Σχετικά με τα σχόλια του Wolfgang Schaeuble, εάν και ο ίδιος έσπευσε να ανασκευάσει, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν εξετάζεται οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.
Ορισμένοι Πορτογάλοι πολιτικοί έσπευσαν να κατακρίνουν τα σχόλια του Schaeuble.
«Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο και για άλλος που, δυστυχώς, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι υψώνουν τη φωνή τους εναντίον της επίμονης και ανούσιας αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, Carlos Cesar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης