Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με τη φυγή της προς τα εμπρός

Θεοχαρόπουλος: Η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με τη φυγή της προς τα εμπρός
«Το Brexit αποτέλεσε ένα σοκ για όλους όσοι πιστεύουμε στην μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο
«Η βούληση των Βρετανών είναι απολύτως σεβαστή.
Το αποτέλεσμα όμως για Brexit αποτέλεσε ένα σοκ για όλους όσοι πιστεύουμε στην μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Δυστυχώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ευρωσκεπτικιστές νίκησαν στη Μεγάλη Βρετανία», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα αίτια που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση δεν εντοπίζονται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, εκτείνονται σ’ όλη την Ευρώπη.
Όπως είπε, «μέσα σ’ αυτά είναι σίγουρα η κρίση εμπιστοσύνης, η αύξηση των ανισοτήτων, η αδυναμία των πολιτών να αντιληφθούν τις σύνθετες πολιτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων», ενώ η λύση του προβλήματος «δεν βρίσκεται στην οικονομική απομόνωση και περιχαράκωση, στον προστατευτισμό και κυρίως στην επικίνδυνη κλιμάκωση του εθνικισμού».
Κατά τον ίδιο, «η ήττα της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζεται μόνο με τη φυγή της  προς τα εμπρός», που σημαίνει «μια Ευρώπη που θα δημιουργεί συγκλίσεις παντού και οι οποίες θα δημιουργούν συνθήκες για καλύτερη ζωή όλων. Και ταυτοχρόνως μια Ευρώπη που θα εγκαταλείπει το εθνοκεντρικό μοντέλο διαμόρφωσης των πολιτικών της.
Τίποτα όμως δεν θα πετύχει αν αυτά τα δυο, η μάχη κατά των ανισοτήτων και η πορεία ενοποίησης, δεν γίνονται ταυτοχρόνως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική.
Να προχωρήσει τώρα προς την ενοποίηση και να σταματήσει να είναι αποκομμένη από την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Κάθε κρίση αποτελεί και πρόκληση.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «με το Brexit, για πρώτη φορά μία χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και αποσύνθεσης.
Η πρόκληση είναι για άμεσες δράσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη Ευρώπη, σε οικονομική και όχι μόνο νομισματική ένωση, σε μία δημοκρατική Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις της εποχής και ξεκάθαρα θα στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση».
Στην ΔΗΜΑΡ, όπως είπε, «διαχρονικά στην ανανεωτική αριστερά, είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές και για αυτό διεκδικούμε προοδευτικές και ενοποιητικές αλλαγές στην Ευρώπη για να κατοχυρώσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον απέναντι σε κάθε είδος εθνολαϊκισμού».
Υπενθύμισε τι δήλωνε μία ημέρα πριν την διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας από το Στρασβούργο ότι «το δημοψήφισμα για Brexit είναι ενδεικτικό της κρίσης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη… όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η ζημιά για το κοινό μας μέλλον είναι ήδη μεγάλη… διαμορφώνεται αρνητικό ευρωπαϊκό προηγούμενο…».
«Και όμως δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από το ελληνικό δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα.
Άραγε πρόκειται και εδώ για αυταπάτες που σβήνουν όλες τις ευθύνες;», διερωτήθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
Όπως είπε, «σήμερα 17 μήνες από την πρώτη εκλογική νίκη της συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η χώρα, η κυβέρνηση, αλλά και τα αριστερά οράματα, όλα αυτά μαζί και χωριστά βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Αυτή η κυβέρνηση απογοητεύει τους πάντες, και τους ρεαλιστές και τους οραματιστές.
Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, καταπολέμησης της ανεργίας και δεν προχωρά σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Για αυτό τον λόγο προχωρεί συνεχώς σε υφεσιακά μέτρα και στην υπερφορολόγηση. Η κατάσταση αυτή σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα, ενισχύοντας δυνάμεις διαμαρτυρίας και αντιπολιτικής, εγκαθιδρύοντας ένα κλίμα αντιευρωπαϊσμού και επιβεβαιώνοντας τις πιο συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα.
Στην διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ πέρασε τα σκληρά μέτρα, οι ευρωπαίοι εταίροι πέρασαν την μη άμεση αναδιάρθρωση-απομείωση του χρέους και μόνος χαμένος είναι η Ελλάδα.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα».
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος χαμένος από την σημερινή πολιτική είναι η κοινωνία», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να μετατρέψει την χώρα οριστικά σε εργασιακή ζούγκλα».
«Για εμάς η μείωση της ανεργίας είναι η πρώτη προτεραιότητα, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογράμμισε ότι «η μείωσή της δεν μπορεί να έρθει με εντολές και εγκυκλίους, αλλά με μία πολιτική που θα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Χρειάζεται αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδιώκουν από διαφορετική πλευρά ο καθένας.
Για να μειωθεί η ανεργία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές σε κάθε τομέα πολιτικής.
Η δική μας πρόταση είναι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα δίνει προτεραιότητα σε τομείς και κλάδους όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Με βάση το οποίο δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, αλλά διαφοροποιημένη πολιτική.
Μεταξύ άλλων , σημείωσε ότι προτείνουν μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με προοδευτικές κλίμακες.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, θέτει ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγή του εκλογικού συστήματος, θέλει να πετάξει το μπαλάκι στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.
«Εμείς σταθερά τονίζουμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου χρειάζονται, όμως, να μην αλλάξουμε μία συζήτηση από τα προβλήματα της καθημερινότητας», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος προσθέτοντας πως «η δική μας θέση για το εκλογικό σύστημα είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών».
Κατά τον ίδιο, είναι φανερό ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών.
«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ζήτησαν από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει άμεσα αλλαγές που αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της αριστεράς, όπως είναι η απλή αναλογική, κάτι που για 17 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει πράξει.
«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνειδητοποίησε ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι  η «καθιέρωση της απλής αναλογικής» είναι και μια από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη, προσθέτοντας «εμείς θα περιμένουμε την τελική ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε επί αυτής υπεύθυνα όπως πράττουμε σε όλες τις περιπτώσεις.
Να συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση και ότι πρέπει να κυβερνά και όχι να αντιπολιτεύεται».
Κάνοντας αναφορά στη ΝΔ , ανέφερε πως «επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να πολώσει με ανακοινώσεις και διαρροές για συμμαχίες μετεκλογικές στην βάση της απόφασης για τον εκλογικό νόμο.
Διχαστικές δηλώσεις που θυμίζουν το νοσηρό κλίμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που δημιούργησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι.
Επαναλαμβάνονται συνέχεια τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση.
Ο λαϊκισμός, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο τακτικισμός δεν μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση, αλλά αντιθέτως οδηγούν την χώρα πιο βαθιά στην κρίση και την κοινωνία σε απόγνωση».
Η ΔΗΜΑΡ, όπως είπε, «σταθερά πιστεύει ότι οι συνταγματικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της πολιτικής νομιμοποίησης του συστήματος διακυβέρνησης και στη βελτίωση της λειτουργίας τόσο του πολιτικού μας συστήματος όσο και των δημοκρατικών μας θεσμών.
Σήμερα είναι απαραίτητη εκτός από την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή (ή ορισμό ενός μικρού μόνο ποσοστού), ο αυστηρός περιορισμός εκλογικών δαπανών, με περιοριστική αναφορά στο νόμο των δυνατοτήτων επικοινωνίας και προβολής και η καθιέρωση μέτρων κατά της αθέμιτης επιρροής εξωθεσμικών παραγόντων.
Επίσης η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η ορθή οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας, η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρμοδιότητες όπως η σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».
Υπογράμμισε δε, ότι ενδεχόμενη απευθείας εκλογή ΠτΔ από τον λαό ενδέχεται να οδηγήσει σε μία δυαρχία και σύγχυση ρόλων.
«Για εμάς, λύση δεν είναι οι εκλογές κάθε εξάμηνο και ούτε βέβαια το να έρθει ο Μητσοτάκης αντί του Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα χρειάζεται συνεννόηση και όχι διχασμός.
Γιατί μόνο διχαστικές είναι οι συνεχόμενες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο».
Περαιτέρω, αφού σημείωσε ότι «έχοντας τις εμπειρίες μας και έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα δεν θα βλέπουμε το κύμα να έρχεται και αντί να ανέβουμε σ’ αυτό, θα περιμένουμε πότε αυτό θα μας βάλει από κάτω», συμπλήρωσε ότι «ο χώρος μας καλείται να μη χάσει αυτή τη φορά το κύμα της βούλησης των πολιτών που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής και σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Απαιτείται η άμεση εναλλακτική λύση για υπέρβαση της κρίσης, η οποία θα υπάρξει με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και έναν ισχυρό σύγχρονο ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα».
Όπως είπε, «ο στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ενώ «οι διεργασίες για την ενιαία κεντροαριστερά πρέπει να προχωρήσουν και τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και με σαφή κατεύθυνση».
«Για εμάς η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά η βάση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις με καθυστέρηση, όπως τονίζουμε και στις προγραμματικές μας θέσεις, σε πολλά σημεία, σήμερα προτείνουν λύσεις και διεκδικούν μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη.
Είμαστε αποφασισμένοι, για αυτό και προχωρήσαμε στη διαδικασία διαλόγου με το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις», υπογράμμισε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές Ιουλίου η Επιτροπή Διαλόγου που έχει σχηματιστεί από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις, για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα καταλήξει σε κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων, που θα δοθεί στα κόμματα.
«Στην συνέχεια πρέπει χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις, κομματικές περιχαρακώσεις και παραγοντισμούς να προχωρήσουμε μπροστά για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος.
Με ενότητα και ανανέωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης