Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στους FT: Ολέθριο λάθος η αύξηση των φόρων, θα πνίξει την ανάπτυξη - Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης στους FT: Ολέθριο λάθος η αύξηση των φόρων, θα πνίξει την ανάπτυξη - Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις
Ο κεντροδεξιός πολιτικός, όπως αναφέρουν οι FT, υπογράμμισε την ανάγκη δομικών, όχι δημοσιονομικών, μεταρρυθμίσεων
«Ολέθριο λάθος» χαρακτήρισε την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τη φορολογία ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη βρετανική, οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως «η αύξηση των φόρων, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι είναι πυλώνας για την ανάκαμψη της Ελλάδας, θα πνίξει την ανάπτυξη», ενώ υποστήριξε ο συσσωρευτικός αντίκτυπος της φορολογίας ξεπερνά τις δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών να ανταποκριθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η βαριά φορολογία θα καταπνίξει την ανάπτυξη, θα μειώσει τα κρατικά έσοδα και θα ωθήσει πολλούς περισσότερους Έλληνες στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, πολλοί άνθρωποι απλώς έχουν ξεμείνει από χρήματα».
Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αναπτύσσεται σε ποσοστό κοντά στο 4% ετησίως για τα επόμενα χρόνια αν η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, πρέπει να καταστεί σαφές πως το ζήτημα είναι να υλοποιήσει η κυβέρνηση δομικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα, κάτι που θα καθιστούσε την αύξηση της φορολογίας μη αναγκαία.
«Αυτή η χώρα [Ελλάδα] έχει κουλτούρα και σημαντική εμπειρία στη φοροδιαφυγή», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως για αυτόν τον λόγο το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα, που η Ε.Ε. ενέκρινε, δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Είναι όμως αναγκαίο να καταστεί σαφές στους εταίρους πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δε θα διστάσει να πάρει μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σε ό,τι αφορά στην κρίση χρέους στην Ελλάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αποτελεί αποτυχία των θεσμών και των ελίτ της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και της διανόησης» και προσθέτει πως «για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και η Ελλάδα να γίνει ξανά μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να έχουμε μία συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως αυτό της συνύπαρξης της
ελευθερίας και της ευθύνης μας ως πολίτες».

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη απειλείται από ένα κύμα λαϊκισμού - Η ευρωπαϊκή μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη στην πολιτική

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη απειλείται από ένα κύμα λαϊκισμού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας από το συνέδριο του Economist.
Όπως ανέφερε, «παρότι το θέμα του Συνεδρίου του Economist είναι η Ελλάδα, η σκέψη όλων μας είναι στο αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία», προσθέτοντας «εύχομαι πραγματικά η ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική».
Συνεχίζοντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα.
Ένα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ο νέος ευρωπαϊσμός δεν μπορεί να στηριχτεί σε μεγαλεπήβολα οράματα αλλά σε άμεσες παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των Ευρωπαίων.
Η Ευρώπη απειλείται από ένα κύμα λαϊκισμού, από πολιτικούς που έχτισαν καριέρες απευθυνόμενοι στα κατώτερα ένστικτα των πολιτών.
Η ευρωπαϊκή μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη στην πολιτική. Τα παραδοσιακά κόμματα επαναπαύθηκαν σε μία προσέγγιση “business as usual”».
Παράλληλα, επισήμανε: «Εμείς εδώ ζήσαμε πρώτοι, και από πρώτο χέρι, τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα ενός λαϊκίστικου αντιευρωπαϊκού μορφώματος.
Η κυβέρνηση, αφού διέσυρε τη χώρα επί μήνες με μία τακτική επιθετικής επαιτείας, αναγκάστηκε να συνομολογήσει το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση προκάλεσε κολοσσιαία ζημία στην ελληνική οικονομία. Κόστος 21 δισ. ευρώ χαμένα σε ΑΕΠ για τη διετία 2015-2016.
Ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα είναι λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, « μεγαλύτερη ζημία της κυβέρνησης είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης. Η απώλεια της αξιοπιστίας μας κάνει το δρόμο ακόμη πιο ανηφορικό».
Όπως είπε, «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού, μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης».
«Δεν πιστεύω ότι κόμματα που χτίστηκαν επάνω σε ιδεοληψίες, λαϊκισμό και δημαγωγία μπορούν να μεταλλαχθούν. Το πολιτικό DNA δεν μεταλλάσσεται», υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας πως όταν παρουσίασε το σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν σαν να άκουγες πολιτικό του προηγούμενου αιώνα.
«Στην ομιλία του [πρωθυπουργού] δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά στην επιχειρηματικότητα. Στην δύναμη των επιχειρήσεων να δημιουργούν θέσεις εργασίας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ προσέθεσε πως «εμείς στη ΝΔ πιστεύουμε ότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να αφορά όλους. Πρωτίστως τους λιγότερο προνομιούχους, τους ανέργους.
Το πρώτο μας μέλημα παραμένει η δημιουργία πλούτου και όχι η μοιρασιά της φτώχιας.
Για τη ΝΔ το διαζύγιο με το λαϊκισμό και τον κρατισμό είναι οριστικό. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης.
Σήμερα στη Νέα Δημοκρατία λέγονται αυτά που γίνονται και όσα δεν μπορούν να γίνουν δεν λέγονται.
Η Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας που χτίζουμε με τους πολίτες δεν είναι πολιτική τακτική. Είναι αναγκαιότητα.
Με την προσέλκυση επενδύσεων & την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο – κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία.
Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% για το διάστημα από το 2018 και μετά, πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «απαιτείται εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα «κινητροδοτήσει» την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μία πραγματική επενδυτική επανάσταση. Επιβάλλεται να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 20%.
Εύστοχα μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μου: «ή θα εξάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες ή θα εξάγουμε τα παιδιά μας»!
Είναι σημαντικό να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων».
Επιπλέον, υποστήριξε πως «το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα - λαϊκισμό εποχή».
Ανέφερε, δε, πως «στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη», ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι για άλλη φορά η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ευρώπη συνολικά θα βρεθούν από τη σωστή μεριά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης