Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bertelsmann: Η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. επιθυμεί να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση

Bertelsmann: Η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. επιθυμεί να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση
Μόνο οι Γάλλοι τάσσονται υπέρ του Brexit - Υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. θα ψήφιζαν σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα στις χώρες τους οι πολίτες σε Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Γαλλία και Ιταλία
Στις 23 Ιουνίου περισσότερα από 46 εκατ. Βρετανοί ψηφίζουν για να παραμείνει η χώρα τους ή να φύγει από την Ε.Ε.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάζει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση το γερμανικό ίδρυμα πολιτικών ερευνών της Bertelsmann.
Μία πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. αρνείται ένα Brexit και θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
«Παρακαλώ μείνετε!» είναι το μήνυμα.
Για τους πολίτες της Ε.Ε., εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα Brexit δεν αποτελεί επιλογή.
Όμως, αν αυτό συμβεί, λίγοι φοβούνται συγκεκριμένες συνέπειες για τη χώρα τους.
Αυτό προκύπτει από τη νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της Bertelsmann.
Το 54% των πολιτών της Ε.Ε. θέλουν η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε.
Όμως, η στήριξη ποικίλλει από χώρα σε χώρα.
Ενώ η Ισπανία και η Πολωνία είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου (64% και 61% αντίστοιχα), μόνο μια μικρή πλειοψηφία των πολιτών στην Ιταλία και η Γερμανία υποστηρίζουν αυτή τη θέση (55% και 54%).
Από την άλλη, οι Γάλλοι είναι εκείνος ο λαός που μπορεί να δει πιο ξεκάθαρα μια Ε.Ε. χωρίς τους βρετανούς γείτονές τους.
Στη Γαλλία μόνο το 41% θέλει να παραμείνουν οι Βρετανοί στην Ε.Ε.
Μέρος των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον παγκόσμιο ρόλο της Ε.Ε.
Όταν πρόκειται για τις συνέπειες ενός Brexit για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.
Παρόλο που φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδυναμωνόταν, δεν προβλέπουν τυχόν αρνητικές συνέπειες για τις χώρες τους.
Το 45% αναμένει ότι η θέση της Ε.Ε. θα επιδεινωθεί από μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ωστόσο, άλλο ένα 45% λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι.
Όσον αφορά το που θα υπάρξουν αλλαγές, οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέβλεψαν ότι τα οικονομικά είναι στην πρώτη γραμμή.
Το 45% πιστεύει ότι ένα Brexit θα αποδυναμώσει οικονομικά την Ε.Ε., ενώ περίπου το 26% φοβάται ότι η Ε.Ε. θα υποστεί απώλεια της παγκόσμιας ισχύος της χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, μια σαφέστερη εικόνα προκύπτει όταν οι συμμετέχοντες ερωτώνται σχετικά με τις συνέπειες για τις χώρες τους.
Τα δύο τρίτα των πολιτών της Ε.Ε. εκτός Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναμένουν το Brexit να έχει επιπτώσεις στη χώρα τους.
Αυτή η διάθεση αντικατοπτρίζεται επίσης εντονότερα στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία (από 63% έως 71%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Παρά το γεγονός ότι η έγκριση για την Ε.Ε. έχει συρρικνωθεί σε ορισμένες χώρες, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση στο μέλλον.
Το 60% το πιστεύει αυτό.
Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες πως θα ψήφιζαν σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. στη χώρα τους, οι υποστηρικτές της Ε.Ε. υπερτερούν των αντιπάλων τους παντού.
Σε Ισπανία, Πολωνία και Γερμανία η διαφορά είναι σαφής (74%, 66% και 62% αντίστοιχα), σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου μόνο το 54% και 52% αντίστοιχα θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
«Η επιθυμία για περισσότερη ολοκλήρωση δείχνει ότι οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Μόνο μια ενωμένη Ευρώπη είναι ελκυστική μακροχρόνια και μπορεί να επιβιώσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως εκ τούτου, ένα Brexit θα ήταν ένα κακό σημάδι για όλους τους πολίτες της Ε.Ε.», επισημαίνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Stiftung Bertelsmann, Aart De Geus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης