Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η κυβέρνηση - Καμμένος: Έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών

Υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η κυβέρνηση - Καμμένος: Έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών
Η ελληνική πλευρά τίθεται και υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο
Την επιθυμία να παραταθεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος Πάνου Καμμένου, υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο οποίος επισήμανε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ έχει συμβάλει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά τίθεται και υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε κυρίως στη Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.
Οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας, τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας, και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός «πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Η Ελλάδα επιχειρεί να πολλαπλασιάσει αυτό το πλεονέκτημα, «οικοδομώντας άξονα σταθερότητας, τόσο στα βόρεια σύνορά της με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και νότια με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», ενώ πυκνώνει τις επαφές της με τον Λίβανο και το Μαρόκο.
Πρόκειται, όπως τονίζει ο κ. Καμμένος, για έναν άξονα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και για την επέκταση της σταθερότητας στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.
Η Αθήνα, όπως σημείωσε ο υπουργός, επιδιώκει τη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia, ενώ πρόσθεσε ότι με καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας, μπορεί να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
«Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω των επαφών της και με κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει. Συνομιλούμε με τη Ρωσία, έχουμε συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και με την Ιορδανία και την Ινδία. Περιμένουμε σύντομα την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ινδίας στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε συνεργασία τόσο στα εξοπλιστικά όσο και ευρύτερα» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης