Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το πρώτο crash test με την κοινωνία για την κυβέρνηση Τσίπρα … αλλά και για τη Ν.Δ.

Το πρώτο crash test με την κοινωνία για την κυβέρνηση Τσίπρα … αλλά και για τη Ν.Δ.
Αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση «Παραιτηθείτε»
Η αυριανή, πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση υπό τον τίτλο «Παραιτηθείτε» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κυρίως για τον όγκο, τον παλμό και τη δυναμική που τελικά θα έχει.
Πολλοί υποστηρίζουν πως εάν δεν ήταν οι δηλώσεις του υπ.Παιδείας, Ν. Φίλη, ο οποίος υποστήριξε πως η εν λόγω κινητοποίηση κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής και ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη από τη ΝΔ, η εν λόγω διαδήλωση θα είχε περιορισμένη συμμετοχή και απήχηση.
Αν και οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υποστηρίζουν πως η κινητοποίηση αυτή δεν είναι ούτε η μετεξέλιξη του «Μένουμε Ευρώπη» ούτε επιθυμούν αυτή να χρωματιστεί πολιτικά ή κομματικά, αυτό πλέον μάλλον μοιάζει αναπόφευκτο.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν πως στόχος της κινητοποίησης είναι «να καταγραφεί μια πρώτη μαζική πρωτοβουλία ισχυρής αντίδρασης προκειμένου να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από αυτήν την καταστροφική κυβέρνηση».
Αναμφίβολα λοιπόν πρόκειται για το πρώτο crash test της κυβέρνησης με την κοινωνία μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Το οποίο μάλιστα έρχεται σε μια στιγμή που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για την «ανάγνωση» των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Η μεν κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για το ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές και ότι επιθυμούν η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της.
Η δε ΝΔ εμφανίζεται και αυτή ικανοποιημένη διότι προηγείται με διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης.
Ωστόσο, πέρα από τις αναγνώσεις αυτές, οι οποίες μόνο μικροκομματικά συμφέροντα εξυπηρετούν την παρούσα φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δυναμική που θα έχει αυτή η κινητοποίηση.
Οι τελευταίες μετρήσεις θέλουν το 85% των πολιτών να δηλώνει μη ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, το 80% πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει στο τέλος της θητείας της να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια ενώ το 75% εκτιμά πως τα οικονομικά του θα επιδεινωθούν τους επόμενους 12 μήνες.
Δεν είναι όμως μόνο οι μετρήσεις, η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και αντιληπτή σε κάθε είδους συζήτηση.
Αλλά το ερώτημα είναι πόσο έντονη είναι τελικά αυτή η λαϊκή δυσαρέσκεια.
Νιώθουν οι πολίτες τόσο απηυδισμένοι και πιεσμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση και αναζητούν πραγματικά μια πολιτική εναλλακτική και μια διαφορετική διέξοδο;
Ή πλέον έχουν αντιληφθεί ότι τα μνημόνια είναι απαραίτητα, γνωρίζοντας ότι η ΝΔ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν να τους προσφέρουν κάτι διαφορετικό;
Ενδεχομένως μια πρώτη απάντηση ή ίσως καλύτερα μια πρώτη εντύπωση να δώσουν οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης.
Αν και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η απάντηση είναι μια και στα δύο ερωτήματα.
Ότι δηλαδή οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την κυβερνητική πολιτική και τα πεπραγμένα της αλλά παράλληλα δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ και στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για το τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν την καθημερινότητα τους.


Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης