Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Στόχος μας όχι η διατήρηση του 6%, αλλά η προσέλκυση προοδευτικών ψηφοφόρων

Θεοχαρόπουλος: Στόχος μας όχι η διατήρηση του 6%, αλλά η προσέλκυση προοδευτικών ψηφοφόρων
«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν ανακάμπτει» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
«Η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει γιατί υιοθετήθηκαν σκληρά υφεσιακά μέτρα χωρίς να αποφασισθεί ταυτόχρονα η απομείωση του χρέους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη KontraNews.
Όπως είπε, «έγινε ένας συμβιβασμός μεταξύ ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ όπου μοναδική χαμένη είναι η χώρα μας.
Δεν θα ανακάμψει γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ούτε προχωρά σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις.
Δεν προχωρά σε κανένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε αλλαγές που θα αυξήσουν τα έσοδα, δεν αξιοποιεί μηχανισμούς για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, δεν συνδέει ταμειακές μηχανές με αρμόδιες υπηρεσίες.
Δεν θέλει και δεν μπορεί σε όλα τα επίπεδα».
Σημείωσε δε, πως «η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν ανακάμπτει.
Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα, συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και των προβλημάτων που βιώνει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία από τα δυσβάστακτα μέτρα που ψηφίστηκαν.
Όλα τα άλλα είναι λογιστικές αλχημείες».
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανέφερε πως «δεν μπορούν να εντάσσονται στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» και «απαιτούν την αντιμετώπιση τους με την δέουσα σοβαρότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «πρόταση από την κυβέρνηση ακόμη δεν έχει κατατεθεί, έχουμε μόνο ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα».
Όπως είπε, «η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσει με σοβαρότητα και ευθύνη στις θεσμικές διαδικασίες».
Ο ίδιος θεωρεί ότι στα βασικά ζητήματα πρέπει να περιλαμβάνεται η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, κατά τον ίδιο, είναι απαραίτητη η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και «στατιστικές αλχημείες» που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Μία τέτοια πρόταση θα την στηρίξω καθώς είναι διαχρονικό αίτημα του ευρύτερου χώρου της αριστεράς.
Και στην Δημοκρατική Αριστερά δεν λέμε αλλά χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει ένα πιθανό νέο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «οι διαφαινόμενοι σχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί για αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος είναι συνταγματικώς παντελώς αστήρικτοι και θεσμικώς εξαιρετικά επικίνδυνοι», ενώ για το εάν υπάρχει πιθανότητα αιφνιδιαστικών εκλογών στον ορίζοντα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εκλογές δεν θα έχουμε με επιλογή του κ. Τσίπρα γιατί γνωρίζει ότι πλέον θα τις χάσει.
Εκλογές δεν θα έχουμε λόγω απώλειας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά μπορεί να γίνουν πριν την λήξη της τετραετίας λόγω μεγάλης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μεν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κρατά τα ποσοστά της αλλά δεν δείχνουν ότι προσελκύει νέο κόσμο, ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού σημείωσε πως «αν σας έλεγα ότι δεν με ανησυχεί και δεν με προβληματίζει, δεν θα ήμουν ειλικρινής», πρόσθεσε ότι  «στόχος μας δεν μπορεί να είναι η διατήρηση του 6% και να ασκούμε μία πολιτική που ικανοποίει μόνο έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων.
 Στόχος μας πρέπει να είναι η προσέλκυση προοδευτικών πολιτών».
Όπως είπε, «οι πολίτες απογοητεύονται από την πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, πίστεψαν κάποια στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την λύση και διαψεύστηκαν.
Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ύπαρξη εναλλακτικής προοδευτικής λύσης.
 Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, με ανανέωση προσώπων ιδεών και πολιτικών πρακτικών, χωρίς τάσεις συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης αλλά με όραμα για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία».
Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς και γιατί δεν προχωρά γρήγορα, απάντησε πως «η κεντροαριστερά έχει ταλαιπωρηθεί από τους προσωπικούς εγωισμούς και τους κομματικούς παραγοντισμούς.
Οι διεργασίες σήμερα βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο.
Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες κινήσεις είναι αποφασισμένα για ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων έως τέλη Ιουνίου.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει το εγχείρημα, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων.
Παρουσιάζουμε την σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, βαθιές τομές και ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο».
Κατά τον ίδιο, «ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα εντός τριετίας να βγει από τα μνημόνια είναι μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».
Ακόμη, χαρακτήρισε «ειλικρινή» την συνεργασία του με την Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας «συμφωνούμε στα κρίσιμα, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα.
Ξέρουμε όμως που συμφωνούμε και που όχι.
Αναλάβαμε τις ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Για πρώτη φορά υλοποιήσαμε αμέσως ότι διακηρύτταμε.
Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς ήταν ένα μεγάλο βήμα με την συγκρότηση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Στη συνέχεια έγιναν και άλλα βήματα όπως η Συνδιάσκεψη με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση.
Βεβαίως αρκετές φορές ορισμένα βήματα δεν έχουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα που θα έπρεπε.
Σήμερα εργαζόμαστε από κοινού για έναν ισχυρό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.».
Τέλος, σε ερώτηση για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι δεν συμφωνεί «με την στείρα αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, με το ΌΧΙ σε όλα που ήταν αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και είναι τώρα της ΝΔ.
Δεν συμφωνώ με την στάση αποχώρησης από την Βουλή, όπως πρόσφατα στην τροπολογία για τις offshore.
Ο ελληνικός λαός ανέδειξε την ΝΔ αξιωματική αντιπολίτευση για να αντιπολιτεύεται, όχι για να φεύγει».
«Όσον αφορά τις δικές μου θέσεις, δεν ετεροπροσδιορίζομαι, νιώθω κοντά στις θέσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στην νέα κεντροαριστερά που επιδιώκω να υπηρετήσω», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης