Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. μετά την έγκριση από το EWG και οι 2 εκκρεμότητες

Οι απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. μετά την έγκριση από το EWG και οι 2 εκκρεμότητες
Δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα - η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ - μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο 2016
Το «πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης που πιθανότατα θα λάβει η χώρα μας τρεις ημέρες πριν από το Βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, «άναψαν» χθες από το Ελσίνκι οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group, EWG) βάζοντας τίτλους τέλους στο καλοκαιρινό «μαρτύριο της σταγόνας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία είχε κολλήσει η δόση, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.
Από την άλλη πλευρά όμως, «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία πιθανότατα θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια.
Μετά το «σήμα» του EuroWorking Group, το λόγο έχουν τώρα τα πέντε εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, με πρώτο και καλύτερο το γερμανικό που θα συνέλθει ξανά σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016.
Το τελευταίο, μπορεί να συνεδρίασε προχθές Τετάρτη 8/6, πλην όμως επιφυλάχθηκε να δώσει την σχετική έγκριση περιμένοντας την επίσημη «θέση» του EWG για την υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας.
Το κείμενο συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα περάσουν επίσης από τα εθνικά κοινοβούλια της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμά τους.
Τη «σκυτάλη» θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο για την τελική απόφαση της εκταμίευσης.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, παράλληλα με αυτήν του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα, οι οποίοι θα δώσουν εντολή στον ΕSΜ να πατήσει το «κουμπί» για την απελευθέρωση αυτών των χρημάτων.      
Η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στο ελληνικό ταμείο περίπου στις 20/6, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και πάντως πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 21/6.
Όπως είναι ήδη γνωστό  το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού που δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ θα ριχθεί την αγορά (ληξιπρόθεσμες οφειλές κράτους).
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό.
Το ύψος αυτού του «λογαριασμού» φθάνει τα 3,66 δις. ευρώ, καθώς εκτός των τόκων των 900 εκατ. ευρώ και της δόσης που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει και το «ακούρευτο» ομόλογο των 2,3 δις. ευρώ που βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και ωριμάζει τον επόμενο μήνα.
Τον Αύγουστο ο προϋπολογισμός πολιορκείται περισσότερο από τις πληρωμές για χρεολύσια - που φθάνουν τα 186 εκατ. ευρώ - και λιγότερο από τη δόση των 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Τον Σεπτέμβριο, συμβαίνει το αντίθετο (453 εκατ. ευρώ η νέα δόση προς το ΔΝΤ και 160 εκατ. ευρώ οι οφειλές για χρεολύσια).
Τον Οκτώβριο, η χώρα παίρνει την πρώτη «ανάσα» από τις πληρωμές προς το ΔΝΤ αλλά όχι και από τους τόκους, που φθάνουν τα 360 εκατ. ευρώ.  
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα υποχρεώσεων της χώρας, η κυβέρνηση περιμένει και τα συμπληρωματικά «εργαλεία» για να μπορέσει να ανταποκριθεί.
Αυτά είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ ώς τον Σεπτέμβριο, που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε ενάρετο κύκλο.
Θα έχει προηγηθεί απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες στις 22/6, η οποία αναβλήθηκε λόγω της εκκρεμότητας με τα προαπαιτούμενα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης