Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου αφορά το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης

Barclays: Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου αφορά το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης
Ένα Brexit θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της στερλίνας - Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα το νόμισμα μπορεί να ενισχυθεί, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας θα μετατοπιστούν στο ευρώ
Το Brexit είναι «ο πιο σημαντικός κίνδυνος της χρονιάς» και όμως θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ενίσχυση της στερλίνας, σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα Barclays.
Αυτή η φαινομενικά παράλογη πρόβλεψη δεν σημαίνει ότι οι στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας δεν βλέπουν τις αβεβαιότητες που έχουν βοηθήσει στην αναταραχή στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, ωθώντας τη μεταβλητότητα της λίρας στα υψηλά 7 ετών.
Είναι επειδή, σε περίπτωση που υπερισχύσουν οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα πολύ σύντομα θα αντικατασταθούν από τους κινδύνους για την υπόλοιπη ήπειρο.
Κινδύνους που, σε αντίθεση με τον αυτοτραυματισμό μίας νίκης του Brexit, ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως από τις αγορές.
Με εκλογές να έχουν προγραμματιστεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες εντός του έτους, μια ψήφος υπέρ της «εξόδου» της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα οδηγήσει μερικές από τις πλουσιότερες οικονομίες της Ευρώπης να επανεξετάσουν τη σχέση τους με την Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι η στερλίνα θα μπορούσε σύντομα να οδηγηθεί σε μία ανάκαμψη σε σχέση με το ευρώ, καθώς η δυσαρέσκεια έναντι της Ε.Ε. θα διευρύνεται.
«Μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα έχει πιθανότατα περισσότερες πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη από ό, τι για τη Βρετανία», γράφουν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Marvin Barth.
Στον απόηχο του δημοψηφίσματος, καθώς η προσοχή θα στραφεί στην απειλή για τη νομισματική ένωση, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να μοιάζει με ένα "ασφαλές καταφύγιο" στο εσωτερικό της Ευρώπης», λένε οι ίδιοι.

Η Barclays βλέπει αποδυνάμωση του ευρώ έναντι της λίρας από το Γ' τρίμηνο
Barclays sees the euro weakening against the pound from 3Q

Η Barclays προβλέπει ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα ενισχυθεί έναντι της στερλίνας μόνο εντός του Β' τριμήνου, οπότε και θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Μετά από αυτό η στερλίνα θα υπεραποδόσει, καθώς το προηγούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ήπειρο που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Η έκθεση έρχεται ακριβώς μετά από τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Κέτρνο Ερευνών Pew, η οποία δείχνει ότι η εχθρότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται μεταξύ των κρατών-μελών της, με λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού σε Γαλλία και Ισπανία να έχουν θετική άποψη, όπως συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο.



«Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου αφορά το μέλλον της Ευρώπης», καταλήγει η Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης