Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Επιτυχία της κυβέρνησης ο κόφτης του χρέους - Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η επαναφορά του waiver

Τσίπρας: Επιτυχία της κυβέρνησης ο κόφτης του χρέους - Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η επαναφορά του waiver
«Δεν πανηγυρίζουμε μέχρι να μειώσουμε την ανεργία», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ως επιτυχία της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον «κόφτη του χρέους» ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου.
Όπως είπε, με τον «κόφτη του χρέους» απελευθερώνονται πόροι για την ελληνική οικονομία.
«Αναμένουμε και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημερινή… μη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το waiver.
«Η επαναφορά του waiver θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ», υπογράμμισε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ τον Ιούλιο».
Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι παρά τις επιτυχίες της, η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει έως ότου μειωθεί η ανεργία.
Για τον κόφτη στο χρέος ανέφερε πως «η δέσμευση ότι η Ελλάδα θα έχει όριο 15% όσον αφορά στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέος αφήνει περιθώρια για την οικονομία».
Αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση, άλλοτε κυβέρνηση, υποστήριξε πως «αν ο κόφτης υπήρχε νωρίτερα, θα είχαμε κερδίσει 103 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τελειώνει πλέον κάθε πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit), ενώ ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Αναφερθείς στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ολοκληρώσαμε τη μεταρρύθμιση τουΑσφαλιστικού, χωρίς να κόψουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις».
«Οι κανόνες που συμφωνήσαμε είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και διασφαλίζουν την προστασία των δανειοληπτών», ανέφερε σχετικά.
Συνεχίζοντας, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γίναμε μάρτυρες μίας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης».
Έκανε, δε, λόγο για «λασπολογία και ψεύδη από τη Νέα Δημοκρατία», ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το έβαλε στα πόδια».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τα 6 χρόνια λιτότητας, ωστόσο κατέστησε σαφές πως «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγεται μια πιθανότητα. Ανοίγεται μια προοπτική για δίκαιη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο και πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη ζωή των πολιτών.
«Ο πλούτος που παράγεται πρέπει να διανέμεται, με προστασία των μισθών», είπε, ενώ έκανε λόγο για κοινωνική προστασία, αναπτυξιακή προοπτική και δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός προσδιόρισε ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης την καθημερινότητα των πολιτών, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση έχει απέναντί της όσους καλλιεργούν τον φόβο των πολιτών.
«Με βάση τη συμφωνία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλεόνασμα του 2015 για τη στήριξη των πολιτών», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μειώσει των τιμολογίων της έως και 15% για τους συνεπείς καταναλωτές.
Ανέφερε, ακόμα, ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφίστηκε και προχωράει η δημοπράτηση, ενώ γίνεται πραγματικότητα η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Υγεία.
«Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση ενισχύει τη διαφάνεια και βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών», υποστήριξε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουμε το brain drain από τη χώρα μας.
Μιλώντας για το έργο της κυβέρνησης, ανέφερε, ακόμα, πως προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς των καυσίμων, σημείωσε ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη στη Βουλή, αλλά και ότι θα κατατεθούν νομοσχέδια για την κοινωνική οικονομία, τις δημόσιες συμβάσεις και το λαθρεμπόριο στα ποτά και τα τσιγάρα.
«Το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα θα περιλαμβάνει νέο σύστημα για τις δημοπρασίες και την αναλογική χρέωση των διοδίων», προσέθεσε.
Αναφέρθηκε και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι αναμένεται ρεκόρ στις αφίξεις, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27 εκατομμύρια, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειες για την επανένταξη 150 χιλ. ανέργων στην αγορά εργασίας.
Ακόμα, σημείωσε πως: «Πρέπει να βελτιωθούν τα αποτελέσματά μας στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής.
Ολοκληρώθηκε ο διάλογος για την Παιδεία.
Προετοιμάζουμε μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.
Έχουμε να κάνουμε δουλειά για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο αναπτυξιακός νόμος δίνει σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις.
Στις 21 Ιουνίου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Jean-Claude Juncker.
Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για να λυθούν τα προβλήματα συντονισμού».
«Ο τόπος έχει ανάγκη για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η φύση αυτών των παρεμβάσεων προϋποθέτει συναινέσεις».
Ο Αλ. Τσίπρας επαναδιατύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο, πριν από το 2019 που θα έχουμε τις επόμενες εκλογές, ενώ έκανε λόγο για συνταγματική αναθεώρηση.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν, αδιαφορώντας για τις επιθέσεις και τον λαϊκισμό.
«Έχουμε καθήκον να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», είπε, καθώς «πρέπει να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης