Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μην παρασύρεστε από την παγκόσμια ελίτ, η διεθνής οικονομία έχει πρόβλημα

Morgan Stanley: Μην παρασύρεστε από την παγκόσμια ελίτ, η διεθνής οικονομία έχει πρόβλημα
Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μια παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας και αστάθειας...εκτιμάει η Morgan Stanley
Ο Andy Xie, ίσως σε πολλούς να μην είναι γνωστός.
Ήταν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley Asia-Pacific.
Ο Andy Xie υποστηρίζει ότι η ελίτ του κόσμου που χαράσσει την στρατηγική διεθνώς όπως G7, G20, δεν λένε την αλήθεια.
 Όλα τα σημάδια δείχνουν προς βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο παγκόσμιας στασιμότητας και αστάθειας.
Πριν από την συνεδρίαση των G7 είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της ομάδας των G20 στη Σαγκάη που δεν κατέληξε σε εποικοδομητικές προτάσεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αντί αυτών ανέφεραν ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν αντανακλά τις «βασικές αρχές της παγκόσμιας οικονομίας».
Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 70% από τον Ιούνιο του 2014, ενώ το νόμισμα της Βραζιλίας έχει μειωθεί κατά 50% και το ρωσικό ρούβλι έχει μειωθεί κατά 60%.
Η παγκόσμια οικονομία είναι στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης ύφεσης και αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο G7 – G20 κατηγορούν τις κοινωνίες ότι αντιδρούν αψυχολόγητα.
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία έχει ενισχυθεί με 800 εκατομμύρια εργαζόμενους καθώς και με την επανάσταση της πληροφορικής.  
Θα περίμενε κανείς ο παγκόσμιος πλούτος να έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι πολίτες αυτού του κόσμου να έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη.
Ο κόσμος πέρασε μία κρίση και κατευθύνεται σε μια άλλη.
Οι άνθρωποι παραπονιούνται για το μέλλον τους
Η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινωνίας πιστεύει ότι το σύστημα είναι στημένο - δηλαδή, η αυξανόμενη συγκέντρωση εισοδήματος δεν οφείλεται σε ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς, αλλά σε ένα νόθο σύστημα που ευνοεί τους ισχυρούς - .
Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια.
Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν προκύψει κυρίως από επενδύσεις και ακίνητα.
Λίγοι ήταν αυτοί που τα κατάφεραν όπως ο Steve Jobs ή ο Bill Gates.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας του νοθευμένου συστήματος είναι η νομισματική πολιτική που χρησιμοποιείται για να αυξήσουν τις τιμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο όνομα της τόνωσης της ανάπτυξης προς όφελος των ανθρώπων.
Οι έχοντες και κατέχοντες γίνονται πλουσιότεροι και μη έχοντες δεν παίρνουν ούτε ψίχουλα με την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Η σπατάλη πόρων είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που έχει καταστήσει την παγκόσμια οικονομία αδύναμη και επιρρεπή σε κρίσεις.
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Federal Reserve έριξε τρισεκατομμύρια δολάρια για να διασώσουν τους ανθρώπους που δημιούργησαν την κρίση.
Αντί να αντιμετωπίσουν την πτώχευση και την φυλακή, αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο πλούσιοι από ποτέ.
Μετά το 2008, όταν η Κίνα ξεκίνησε μέσω επενδύσεων να βελτιώνει εντυπωσιακά την οικονομία της, η παγκόσμια άρχουσα τάξη επαίνεσε την Κίνα για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα έχει αυξημένες πιστώσεις 20 τρισεκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση και κατασκευή εργοστασίων και των οικιών. Ωστόσο, οι επενδύσεις δεν εγγυώνται την τελική ζήτηση.
Η διαδικασία της κατασκευής ενός εργοστασίου δημιουργεί ζήτηση. Αλλά, όταν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να μπορεί να πουλάει τα προϊόντα στην αγορά.
Η Κίνα έχτιζε εργοστάσια πιστεύοντας ότι η ζήτηση θα βρίσκεται πάντα στο ζενίθ.
Η Κίνα έφθασε στο σημείο των υπερεπενδύσεων.
Ταυτόχρονα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν, ωστόσο η πιστωτική ζήτηση δεν ανταποκρίνεται οι  επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν και όταν δανείζονται δεν μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους γιατί απλά οι πολίτες έχουν δραστικά μειώσει την κατανάλωση.
Εκτός από το σκάσιμο της φούσκας στην παγκόσμια αγορά  εμπορευμάτων, προσεχώς θα σκάσει και μια άλλη φούσκα.
Η φούσκα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας η οποία θα σκοτώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια.
Υπολογίζεται ότι ετησίως οι επενδύσεις που υπερβαίνουν την ζήτηση φθάνουν το 1 τρισεκ. δολάρια δηλαδή ενώ η ζήτηση μειώνεται οι επενδύσεις συνεχίζονται.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την πρόκληση της χρόνιας στασιμότητας, τον αποπληθωρισμό και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Οι οικονομικές ελίτ θα καταφύγουν στα ίδια κόλπα άντλησης ρευστότητας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ματαίως.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική αστάθεια θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προκύψουν ικανοί ηγέτες.
Αρχικά, θα κερδίσουν οι πολιτικές που  επικεντρώνονται στον προστατευτισμό και την επαναφορά του συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.
Ο προστατευτισμός μπορεί ξαφνικά να μετατρέψει τον πληθωρισμό σε υπερπληθωρισμό, εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε βίαιες επαναστάσεις.
Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μια παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας και αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης