Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς σε υπουργικό επίπεδο για να «κλείσουν» τα ανοιχτά ζητήματα - Κοντά η συμφωνία

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς σε υπουργικό επίπεδο για να «κλείσουν» τα ανοιχτά ζητήματα - Κοντά η συμφωνία
Το θέμα του ΕΚΑΣ αναμένεται να κλείσει οριστικά μετά την εκταμίευσης της δόσης αξίας 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016
(upd) Νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος), ξεκινάει αυτήν την ώρα, προκειμένου να λυθεί το θέμα των ειδικών μισθολογίων, αλλά και της τροπολογίας για τα «κόκκινα δάνεια» που θα κατατεθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.
Νωρίτερα στην ημέρα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με κεντρικό θέμα τα ειδικά μισθολόγια, τις αναπηρικές συντάξεις, αλλά και τις τελευταίες λεπτομέρειες του νόμου που θα κατατεθεί έως μεθαύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στη Βουλή για τα εγγυημένα από το Δημόσιο «κόκκινα δάνεια».
Η κυβέρνηση έχει κλείσει το μέτωπο του ΕΚΑΣ - παγώνοντας την επιστροφή του ποσού των 70 εκατ. ευρώ - με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του βοηθήματος να ισχύουν από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Το θέμα θα κλείσει οριστικά μετά την εκταμίευσης της δόσης αξίας 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016.

Τι αποκάλυψε ήδη από χθες το βράδυ 30 Μαίου το bankingnews

* Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου να έχει κατατεθεί στην βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την πώληση σε funds του συνόλου των «κόκκινων» εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων πλην αυτών που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους.
Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα για τα οποία οι θεσμοί έκριναν ότι θα πρέπει να μπουν σε «τροχιά» πώλησης.
Μένει μέχρι αύριο τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών να βρουν τη «φόρμουλα» έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός από την κατάπτωση των εγγυήσεων που προκαλεί η πρόταση της μεταβίβασης.

* Τα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ να ισχύσουν από 1ης Ιουνίου 2016 και όχι από 1ης Ιανουαρίου.
Με αυτή την συμφωνία «παγώνει» η επιστροφή των αναδρομικών   που έλαβαν για το πρώτο εξάμηνο του 2016 περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Πρόκειται για ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ που είχε καταστεί «εφιάλτης» για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το βοήθημα.
Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί και θα αναζητηθεί άλλη λύση όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης (ο κ.Τσακαλώτος έχει διαβεβαιώσει ότι προχωράει κανονικά η σύσταση του) ή άλλος τρόπος.

Σε ότι αφορά το θέμα των ειδικών μισθολογίων οι ξένοι έχουν απαιτήσει να «παγώσουν» οι αυξήσεις για τη διετία 2016-2018. Η ελληνική πλευρά, δια στόματος του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου έχει δεσμευθεί ότι θα εξοικονομήσει πόρους από τις αμυντικές δαπάνες ώστε να άρει τις ενστάσεις των θεσμών και να αποφευχθούν οι μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης και να διασφαλίζει πριν από τον Ιούλιο την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας με την σειρά της το δικό της εφιάλτη.   
Το αρνητικό κλίμα της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, αντιστράφηκε στις χθεσινές επαφές του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος πήρε πάνω του το «κλείσιμο» της αξιολόγησης προκειμένου η χώρα να βρει το συντομότερο δυνατό τον βηματισμό της προς την ανάπτυξη.
Ήδη η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, αφού σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε το 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εάν τα στοιχεία αυτά συγκριθούν με το πρώτο τρίμηνο του 2015, η κάμψη του ΑΕΠ αγγίζει το 1,4%.

(Πρώτη Ενημέρωση: 19:03, Τρίτη 31 Μαΐου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης