Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλεξιάδης: Όσοι δεν αποκαλύψουν τα κρυφά τους περιουσιακά στοιχεία θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους

Αλεξιάδης: Όσοι δεν αποκαλύψουν τα κρυφά τους περιουσιακά στοιχεία  θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους
Τι αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, για τον ΕΝΦΙΑ
«Θα υπάρχουν κίνητρα στους φορολογούμενους για να αποκαλύψουν τα κεφάλαια που δεν έχουν δηλωθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία.
Μάλιστα, όπως σημειώνει για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, «το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι με τους ελέγχους που κάνουμε πλέον, τα εκατομμύρια ΑΦΜ που είναι στοχοποιημένα για έλεγχο, με τη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό, με όλες τις λίστες που έρχονται θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ κάποιος, αν θα διακινδυνεύσει να χάσει τα χρήματα που έχει στο εξωτερικό και να έχει και ποινικές κυρώσεις».
Σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις, αναφέρει ότι «αν κάποια στιγμή του βρούμε για παράδειγμα 5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό τα οποία δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει. Αυτό είναι φοροδιαφυγή και πάνω από ένα ύψος είναι ποινικό αδίκημα και θα πάει φυλακή».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι  αυτός που έχει βγάλει στο εξωτερικό φορολογημένα εισοδήματα δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα, ενώ για όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα κεφάλαια ο κ.Αλεξιάδης τονίζει ότι «από τις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, φαίνεται ότι τελικά θα γλιτώσουν από τις ποινικές κυρώσεις».
Υπογράμμισε ότι "είναι η τελευταία ευκαιρία πριν την εφαρμογή του Περιουσιολογίου όπου θα καταγραφούν τα πάντα.
Είναι μια τελευταία ευκαιρία.
Όσοι επιλέξουν να μην την αξιοποιήσουν και δεν αποκαλύψουν τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία τους θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους.
Εάν κάποιοι θέλουν τα παίξουν σε μια ζαριά τους κόπους μιας ζωής ή την προσωπική τους ελευθερία είναι δικαίωμά τους".
Περαιτέρω, ο ίδιος παραδέχεται ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, όμως «ήμασταν αναγκασμένοι να τα  ψηφίσουμε αλλιώς δεν θα είχαμε συμφωνία στο Eurogroup», όπως λέει.
Αναφέρει δε, πως υπάρχει ανησυχία για την πορεία των εσόδων αλλά είναι μονόδρομος, αλλά και πως το επόμενο διάστημα «με τα νομοθετήματα που θα φέρουμε στη Βουλή, ο φορολογικός μηχανισμός αποκτά περισσότερα «όπλα» για να αυξήσει τα έσοδα».
Για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι «ζούμε καθημερινά με το φόβο να μην μας παραγραφούν», αλλά και ότι πάνε καλά οι έλεγχοι  των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς,.
Για τη λίστα Lagarde σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται το έτος 2000, προσθέτοντας μεταξύ άλλων «δεν θα αφήσουμε όσους πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη να ξεφύγουν.
Ωστόσο ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών είναι δύσκολος και μπορεί να κρατήσει μέχρι 2 χρόνια».
Αφού τονίζει ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι γεμάτη ελέγχους, αναφέρει για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα να μην καταλήξει στα χέρια των λαθρεμπόρων.
Ξέρουμε το πρόβλημα πως σχετίζεται το λαθρεμπόριο με την αύξηση της φορολογίας αλλά θα προσπαθήσουμε με το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σύντομα στη Βουλή να σταματήσουμε το λαθρεμπόριο».
Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα προβλέπει την αδειοδότηση σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής καπνικών προϊόντων (από το χωράφι μέχρι την παραγωγή), τη δημιουργία μητρώου διακινητών, την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία ενός Διυπουργικού Κέντρου Συντονισμού αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, αλλά και αυστηροποίηση των χαρακτηριστικών στα τσιγάρα για να μην υπάρχει παραποίηση στοιχείων και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων με το σύστημα Χ-Ray.
Περαιτέρω, σημειώνει ότι τον Ιούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών  θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ ή λιγότερα από πέρυσι και περίπου 500.000 – 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων του 2017, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι γίνεται εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί υποχρεωτικά με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ για το επόμενο έτος σχεδιάζουμε να ληφθούν υπόψη οι εμπορικές αξίες.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων του 2017, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι γίνεται εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, όμως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί υποχρεωτικά με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ για το επόμενο έτος θα ληφθούν υπόψη οι εμπορικές αξίες.
Τέλος,  σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές, σημειώνει ότι θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις εντός του 2016 και άλλες το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης