Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος για Eurogroup: Για πρώτη φορά οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Θα δημιουργηθεί «κόφτης»

Τσακαλώτος για Eurogroup: Για πρώτη φορά οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Θα δημιουργηθεί «κόφτης»
«Όταν θέλουμε από εδώ και στο εξής να πάρουμε ένα μέτρο, δεν θα χρειαζόμαστε την άδεια των υπολοίπων ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε.», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Για πρώτη φορά οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως αποτέλεσμα έχουμε, επιτέλους, ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι πλέον όταν η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να πάρει κάποιο μέτρα, δε θα χρειάζεται η άδεια των υπολοίπων ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) θα κάνει παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του επιτοκίου για το ελληνικό χρέος, ενώ από το 2018 θα υπάρξει μία δέσμη μέτρων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και συμφωνίες για εξαγορά χρέους.
«Η ελληνική οικονομία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.
Όπως είπε, «θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ο οποίος θα μετατρέπει το χρέος σε βιώσιμο, ένας “κόφτης” για το χρέος», ο οποίος  ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα, θα αναπροσαρμόζεται και το πρόγραμμα αποπληρωμής του από το ελληνικό κράτος.
«Αν λάβουμε όλα αυτά υπόψη, θα δούμε ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, «διαβλέποντας» ότι «θα τελειώσουμε με τον φαύλο κύκλο των μέτρων».
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι οι φτωχότεροι δυσκολεύονται από τα νέα μέτρα, καθώς, όπως σχολίασε, η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση.
«Δεν κάναμε όσα θα μπορούσαμε, υπήρξαν συμβιβασμοί», σημείωσε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από το κατά πόσα χρήματα θα επιστρέψουν στις τράπεζες, ωστόσο επισήμανε πως τους τελευταίους μήνες χαλαρώνουν τα capital controls.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων (NPLs) θα φέρει τη σταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
«Αλλάξαμε σελίδα για την Ελλάδα, το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι», εκτίμησε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το περασμένο καλοκαίρι.
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα σχόλια του Διεθνούς Τύπου, στον απόηχο του Eurogroup, ήταν κυρίως θετικά, καθώς υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ το προηγούμενο διάστημα ότι θα υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.
Ως προς την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένεται να επιφέρουν τη βελτίωση της ρευστότητας.
Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει το ποσό που δικαιούμαστε στο QE, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή.
Για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε: «Το ΔΝΤ θέλει συμφωνία για το χρέος, η ανάλυση βιωσιμότητας θα συζητηθεί με τους Θεσμούς και θα υπάρξει συμβιβασμός», εκφράζοντας ουσιαστικά την πεποίθησή του για τη συμμετοχή του Ταμείου.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το νέο ταμείο αλληλεγγύης, το κοινωνικό ταμείο, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα δημιουργηθεί, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό».


Χουλιαράκης: Ήδη ορατή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup

Για αποκατάσταση της ισορροπίας, απομάκρυνση της αβεβαιότητας και ήδη ορατή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος ακούστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση του προχθεσινού Eurogroup της Τρίτης 24/5, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι μακροπρόθεσμα το Eurogroup θεσμοθετησε «κόφτη» 15% του ΑΕΠ για τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.
Ο Χουλιαράκης στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί απομάκρυνση της αβεβαιότητας περί της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος.
«Η δυνατότητα πρωτογενούς πλεονάσματος +3% για πολλά χρόνια είναι ανέφικτη», παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν, όπως η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τα κόκκινα δάνεια (NPLs) με εγγυήσεις του Δημοσίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των χαμηλοεισοδηματιών, ανεξάρτητα του αν κατοικούν σε νησιά.
«Μέσα στο 2017 σχεδιάζουμε να βγούμε στις αγορές, καθώς πρέπει πρώτα να έχει αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα εμπιστοσύνης», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός, σε σχετική ερώτηση.
Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «οι χώρες της Ευρώπης έχουν υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από το 15% του ΑΕΠ που συμφωνήσαμε εμείς».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης