Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Στις 2 Ιουνίου αποφασίζει η ΕΚΤ ότι θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για ρευστότητα στις τράπεζες

FT: Στις 2 Ιουνίου αποφασίζει η ΕΚΤ ότι θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για ρευστότητα στις τράπεζες
Αν το συμβούλιο της ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της επαναφοράς του waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της κεντρικής τράπεζας αντί για τα πιο ακριβά δάνεια του ELA
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης πρόκειται να προχωρήσουν σε μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση προκειμένου να αποκαταστήσουν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα, συμφωνώντας να γίνονται δεκτά τα ομόλογα που εκδίδονται από την Αθήνα ως εγγύηση για δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει περαιτέρω ώθηση για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις τράπεζες της που περνούν δύσκολες στιγμές, αφότου οι πιστωτές της Αθήνας συμφώνησαν στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου επί της αρχής για να ελαφρύνουν το βουνό του χρέους της χώρας και ξεπεράστηκε το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποτελείται από έξι κορυφαίους αξιωματούχους και επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στη Βιέννη.
Αξιωματούχοι στην Αθήνα ήταν βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει κατά τη συνεδρίαση αυτή να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, είχε δηλώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο θα επαναφέρει τη «γραμμή σωτηρίας» ρευστότητας από τη στιγμή που θα ήταν ικανοποιημένος ότι υπάρχει «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος, ένα εμπόδιο που η χώρα αναμένεται τώρα ότι θα ξεπεράσει.
Η ΕΚΤ διέκοψε την παροχή αυτών δανείων (ακυρώνοντας το δικαίωμα να είναι επιλέξιμο το ελληνικό χρέος για τις δημοπρασίες της κεντρικής τράπεζας, παρά το ότι τα ομόλογα αυτά είχαν αξιολογηθεί ως «σκουπίδια» από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας) τον Φεβρουάριο του 2015.
Από τότε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διατηρηθεί στη ζωή με επείγουσα δάνεια από την κεντρική τράπεζα της χώρας, την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αν το συμβούλιο της ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της επαναφοράς του δικαιώματος κατά παρέκκλιση (waiver), οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της κεντρικής τράπεζας αντί για τα πιο ακριβά δάνεια έκτακτης ανάγκης, από τον ELA.
Τα όρια για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να χορηγεί μόνο κατ' εντολή της ΕΚΤ, οδήγησαν την Ελλάδα στην απόφαση να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων (capital controls) κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το καλοκαίρι του 2015.
Πάντως, η επαναφορά του waiver δεν θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που είναι γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με το QE, η ΕΚΤ αγοράζει 80 δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον κρατικά ομόλογα κάθε μήνα.
Ενώ οι αγορές αποσκοπούν κυρίως στην αναθέρμανση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις της περιοχής επωφελούνται επίσης από τον αντίκτυπο που έχει το πρόγραμμα QE στη μείωση του κόστους δανεισμού τους.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια για την ένταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ θέτει όρια για το ύψος του δημοσίου χρέους και η Ελλάδα υπερβαίνει αυτά τα όρια, εξαιτίας των αγορών ομολόγων της που είχαν γίνει στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.
Αν και η Ελλάδα θα βρεθεί κάτω από τα όρια αυτά αν πραγματοποιήσει τις αποπληρωμές προς την ΕΚΤ στα τέλη Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει επίσης να προβεί σε ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.
Επίσης, οι νέες αγορές στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης υπόκεινται σε «νεκρές» περιόδους μεταξύ των αξιολογήσεων από τα όργανα παρακολούθησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης