Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τι αναμένεται μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Αποφυγή χρεοκοπίας, επαναφορά waiver

FT: Τι αναμένεται μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Αποφυγή χρεοκοπίας, επαναφορά waiver
Αποφεύγεται, μεταξύ άλλων, o φόβος μιας χρεοκοπίας μέσα στο καλοκαίρι
Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν μια ευρείας κλίμακας συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τον μαραθώνιο συνομιλιών που έλαβαν χώρα στο Eurogroup της Τρίτης, 24 Μαΐου.
Τέσσερα είναι τα πράγματα που, σύμφωνα με τους Financial Times, θα συμβούν από εδώ και πέρα.

1. Η Ελλάδα αποφεύγει τον φόβο μιας χρεοκοπίας το καλοκαίρι
Η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια διάσωσης που χρειάζεται για να αποπληρώσει 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν και έχει η ΕΚΤ, καθώς και 1,2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Η χθεσινή συμφωνία θα απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, βοηθώντας τη χώρα να παραμείνει φερέγγυα μέχρι το τέλος του έτους.


Η Ελλάδα θα αποπληρώνει τους πιστωτές της μέχρι το 2060


Σε περίπτωση που η Ελλάδα σημειώσει πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο, μικρότερες υποδόσεις που συνολικά θα φθάσουν κάτω των 2 δισ. ευρώ θα απελευθερωθούν προς την Αθήνα, υπό την αίρεση της έγκρισης μεταρρυθμίσεων για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων, πλήρους αναθεώρησης των νόμων για τη διακυβέρνηση των τραπεζών και της αναμόρφωσης του τομέα ενέργειας.

2. Η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες
Με τους πιστωτές να έχουν εν τέλει υπογράψει την πρόοδο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε πλέον να χαλαρώσει την πίεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ήδη από τις 2 Ιουνίου να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα επιτρέψει να δίνονται ως εγγυήσεις για τα φθηνά δάνεια της κεντρικής τράπεζας.
Μια επαναφορά του waiver, σημειώνουν οι Financial Times, θα ήταν μια καλοδεχούμενη ανακούφιση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ακόμη «αργοκινείται» από τα capital controls που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το waiver θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα κέρδη των τραπεζών μέχρι 500 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

3. Ένα ακόμη βήμα μακριά το QE
Ως λήπτρια ευρωπαϊκών κεφαλαίων διάσωσης, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια του προγράμματος διάσωσης, η Αθήνα θα μπορούσε να περιληφθεί στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το βάρος του ελληνικού χρέους


Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup, Giada Giani, η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου μεταξύ των πιστωτών, για μια μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετή για να περιλάβει η ΕΚΤ την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η υπόσχεση παραχώρησης μιας αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, προσθέτει ο Giada Giani, καθιστά αβέβαιη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πιθανόν καθυστερεί τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μέχρι το δημόσιο χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο από ΕΚΤ και Ε.Ε.

4. Αναμένεται μια ακόμη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους
Οι περιοδικές παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση του ελληνικού χρέους έχουν ηλεκτρίσει τη συζήτηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα της Ελλάδας.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, αν δεν υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωσή του (πίνακας), μια άποψη με την οποία δεν συμφωνούν οι ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι είναι πιο αισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους.

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους


Σε μια προσπάθεια αν γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, το Ταμείο θα προχωρήσει σε μια ακόμη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup.
Το Ταμείο θα δώσει νέα χρήματα στο ύψους 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αν οι υπολογισμοί που θα κάνει, δείξουν ότι το χρέος είναι σε βιώσιμο δρόμο και ότι το συνολικό κόστος της Ελλάδας για να εξυπηρετήσει τα χρεολύσια δεν είναι πάνω από το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης