Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το ΔΝΤ καλεί για «εκ των προτέρων, άνευ όρων» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

FT: Το ΔΝΤ καλεί για «εκ των προτέρων, άνευ όρων» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άμεσα διευκολύνσεις για τα νέα δάνεια της, με μεγαλύτερες ημερομηνίες λήξης, αναβολές πληρωμών και σταθερά επιτόκια
Έκκληση στους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να παρέχουν εκ των προτέρων και «άνευ όρων» ελάφρυνση του χρέους απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία εμπρηστική του παρέμβαση στις συνομιλίες για τη διάσωση της χώρας.
Στην πρώτη επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας από πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άμεσα διευκολύνσεις για τα νέα δάνεια της, με μεγαλύτερες ημερομηνίες λήξης, αναβολές πληρωμών και σταθερά επιτόκια, γράφει Mehreen Khan.
Αυτό θα «έδινε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές σχετικά με τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν με επιτυχία σε όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης», είπε το ΔΝΤ.



Επίσης, ασκεί πίεση για πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου όλων των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε έτους από τώρα μέχρι το 2018.
Αλλά ίσως στην πιο εμπρηστική πρότασή του, η οποία αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση στα κράτη-δανειστές, όπως η Γερμανία, το ΔΝΤ κάλεσε επίσης για ένα σταθερό επιτόκιο 1,5% για τα ελληνικά δάνεια από τα κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης.
Ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια της αγοράς με σταθερό επιτόκιο, «θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται μία δέσμευση από τα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν τον ESM για τις ζημίες που σχετίζονται με to σταθερό επιτόκιο για τα ελληνικά δάνεια», λέει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο παραδέχτηκε ότι μια τέτοια πρόταση θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις στα κράτη-μέλη:
Αυτό θα ήταν σαφώς εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μεταξύ των κρατών-μελών, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών, πολιτικών και νομικών, σε τέτοιες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.
Σε μια σειρά υπολογισμών, χωρίς μέτρα αναδιάρθρωσης, το Ταμείο λέει ότι το βουνό του χρέους της χώρας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 180%, θα φουσκώσει στο 250% έως το 2060.
Τα κόστη χρηματοδότησης, το ποσό που η χώρα θα χρειαστεί για να εξυπηρετήσει το χρέος της, θα εκτιναχθεί στο 60% του συνόλου της οικονομικής της παραγωγής έως το 2060, τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο του 20% που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.



Αν οι πιστωτές ακολουθήσουν τις συστάσεις του ΔΝΤ, το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.
Και η ανάλυση καταλήγει:
Παρέχοντας μια εξαρχής άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας για να υπάρξει ένα ισχυρό και αξιόπιστο σήμα προς τις αγορές σχετικά με τη δέσμευση των επίσημων πιστωτών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω των αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης