Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι Ευρωπαίοι «εγκαλούν» την Ελλάδα για τον μικρό αριθμό απορρίψεων αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων

WSJ: Οι Ευρωπαίοι «εγκαλούν» την Ελλάδα για τον μικρό αριθμό απορρίψεων αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων
Οι Ευρωπαίοι διεπίστωσαν με έκπληξη, ότι οι πρώτες εφέσεις επί απορριφθέντων αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα δικαίωσαν τους (Σύρους) εφεσιβάλλοντες
Πίεση προς την Ελλάδα - ιδιαίτερα από τη Γερμανία - να επιταχύνει τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που δέχεται, καθώς και να απορρίπτει περισσότερα εξ αυτών για να μπορεί να επιστρέφει περισσότερους Σύρους στην Τουρκία ώστε να κρατήσει «ζωντανή» τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, άσκησαν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών.
Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία δομήθηκε στη βάση, ότι οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα επιστρέφονταν στην Τουρκία μετά την ανεπιτυχή έφεσή τους κατά των απορριφθέντων αιτημάτων ασύλου τους από Έλληνες δικαστές.
Όμως, οι Ευρωπαίοι διεπίστωσαν με έκπληξη, ότι οι πρώτες εφέσεις επί απορριφθέντων αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα - σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος της εφαρμογής της συμφωνίας - δικάστηκαν υπέρ των Σύρων στους οποίους αφορούσαν.
Η ανησυχία στην Ευρώπη είναι, ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται - αν δεν ακυρώνεται - η ευρωπαϊκή συμφωνία επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία.
Μάλιστα, η WSJ αναφέρει, ότι απόφαση ελληνικού δικαστηρίου σήμερα Παρασκευή δικαίωσε την έφεση Σύρου πρόσφυγα κατά της επιστροφής του στην Τουρκία, προκαλώντας την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Thomas De Maiziere, που φέρεται να (εγ)κάλεσε για το ζήτημα τον Έλληνα ομόλογό του, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Για τον De Maiziere δεν τίθεται ζήτημα η Τουρκία να θεωρηθεί «μη ασφαλής» χώρα επιστροφής, όταν έχει φιλοξενήσει συνολικά 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την WSJ, η τακτική της συχνότερης προφορικής διαβεβαίωσης Ευρωπαίων αξιωματούχων - μεταξύ αυτών και ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος - ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρείται «ασφαλής» χώρα επιστροφής προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να υιοθετείται από την Ε.Ε. και την ίδια την ελληνική κυβέρνηση ως μέσο επηρεασμού των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων, υπέρ περισσότερων απελάσεων Σύρων προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης