Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι αλλάζει με τις επιστροφές χρημάτων του ΕΚΑΣ και τι ισχύει για τις εκπτώσεις εισφορών για τους νέους επιστήμονες

Τι αλλάζει με τις επιστροφές χρημάτων του ΕΚΑΣ και τι ισχύει για τις εκπτώσεις εισφορών για τους νέους επιστήμονες
Η παρακράτηση όσων κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωσθήτως καταβληθέντα τα ποσά του ΕΚΑΣ για το 2016 δε θα ξεπερνά τα 30 ευρώ το μήνα - «Ασφαλιστική οφειλή» οι εκπτώσεις των εισφορών για τους νέους επιστήμονες
Υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων, το Υπουργείο Εργασίας επέλεξε πιο ήπια φόρμουλα για την επιστροφή του ΕΚΑΣ, διευκρινίζοντας ότι η παρακράτηση όσων κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωσθήτως καταβληθέντα τα ποσά που εισέπραξαν εντός του 2016 δε θα ξεπερνά τα 30 ευρώ το μήνα.
Επίσης έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (που μετονομάστηκε σε «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης») όσοι χάσουν το επίδομα θα διατηρήσουν το δικαίωμα για μειωμένη συμμετοχή 10% αντί 25% στη φαρμακευτική περίθαλψη.
Το ΕΚΑΣ θα δοθεί για τελευταία φορά σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους με τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου.
Οι « χαμένοι» θα κληθούν να επιστρέψουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τα ποσά που εισέπραξαν από το Δεκέμβριο του 2015 έως το Μάιο του 2016.
Την ίδια ώρα σε «ασφαλιστική οφειλή» μετατρέπονται και οι εκπτώσεις των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη, που έχουν προβλεφθεί για τους νέους επιστήμονες.
Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως οι μειωμένες εισφορές για υγεία που θα πληρώνουν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και απόφοιτοι ΑΕΙ εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή Επιμελητήρια για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης θα συνιστούν οφειλή που θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι την συνταξιοδότηση, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και για τις εισφορές για σύνταξη.
Ειδικότερα προβλέπεται πως οι νέοι επιστήμονες θα πληρώνουν 4,87% (αντί 6,95%) τα πρώτα δυο χρόνια της ασφάλισής του για υγεία και 5,91% τα επόμενα τρία.
Η εξόφληση θα γίνει σε δόσεις, κατά 1/5 το χρόνο, αν το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ (χρήση προηγούμενου έτους) όπως και για την σύνταξη.
Σε οφειλή μετατρέπεται και η έκπτωση που δόθηκε για το κατώτατο εισοδηματικό πλαφόν υπολογισμού των εισφορών των νέων επιστημόνων.
Οι πρωτοασφαλιζόμενοι (0-5 έτη) μπορούν να υπολογίζουν τις εισφορές τους με βάση το 70% του κατώτατου μισθού (410 ευρώ) ως ασφαλιστέο εισόδημα (αντί για 586 ευρώ).
Η διαφορά με το 100% (586 ευρώ) συνιστά οφειλή που εξοφλείται με τον ίδιο μηχανισμό.
Με την ίδια τροπολογία το υπουργείο Εργασίας προσδιορίζει πως η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών και φόρων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31/12/2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης