Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Προστασία για το 93% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας παρέχει η συμφωνία

Σταθάκης: Προστασία για το 93% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας παρέχει η συμφωνία
Προστασία σε δάνεια α' κατοικίας έως 140.000 ευρώ, εξήγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης
Η συμφωνία με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας προστατεύει το 93% των δανειοληπτών.
Στην εξαγγελία αυτή προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 16 Μαΐου, ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως μέχρι και την 1-1-2018, θα προστατεύεται το 93% των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με τη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ως και 140.000 ευρώ.
Ανακοίνωσε, δε, ότι οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης που ψηφίζεται την Κυριακή [22/5] από τη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι «οι θεσμοί ζητούσαν πλήρη απελευθέρωση στην διαπραγμάτευση, καθώς η αγορά αυτή είναι κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς υπερασπιστήκαμε ότι χρειάζεται ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Το πετύχαμε με τον νόμο του Δεκέμβρη για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Με το νόμο του Δεκέμβρη απελευθερώσαμε επιχειρηματικά δάνεια, αλλά διαμορφώσαμε ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των funds που ικανοποιεί το κριτήριο η αγορά να λειτουργεί με κανόνες υπό την Τράπεζα της Ελλάδος».
Προσέθεσε, ακόμα, πως «υπάρχει κλιμάκωση για να υπάρξει Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής που έχει κάθε νοικοκυριό».
Γνωστοποίησε, επίσης, την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να προωθήσει συμπληρωματική νομοθεσία που θα επεξηγεί τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
«Το θέμα των επιχειρηματικών δανείων και διευκολύνσεων περιλαμβάνει και τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να επιταχύνει χωρίς να μεταφέρει δάνεια προς τρίτους ή να τα δώσει σε εταιρίες διαχείρισης, την αναδιάρθρωση των δανείων τους», είπε, προσθέτοντας πως οι τράπεζες είχαν τεράστιους περιορισμούς στο να αναδιαρθρώνουν δάνεια, προς όφελος όλων των πλευρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος, σχολίασε ότι «δεν ξεχνάτε ότι ανήκετε στο κόμμα που έλεγε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" και τι δεν είχατε πει μέχρι και χθες», με τον Γ. Σταθάκη να ανταπαντά ότι «η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που είχε δεσμευτεί για την πρώτη κατοικία. Τον Δεκέμβρη ψηφίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας στο 60%. Και τώρα διασφαλίζεται ότι έως το 2018 κανένα σπίτι δεν θα βρεθεί σε πλειστηριασμό», του απάντησε ο κ. Σταθάκης.
Για τα επιχειρηματικά δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι «εισάγεται ρυθμιστικό πλαίσιο για το πώς το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει πολλαπλά χρέη θα ρυθμίσει τα χρέη του είτε είναι μικρές είτε μεγάλες επιχειρήσεις. Προφανώς θα είναι για τις βιώσιμες επιχειρήσεις».
Τέλος, επισήμανε ότι «δίνεται δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να επιταχύνει το ίδιο να αναδιαρθρώνει τα δάνεια των επιχειρήσεων, χωρίς να μεταφέρει δάνεια και να τα μεταφέρει σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης