Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο ΟΛΠ και τα χαμένα έσοδα από τους πλειστηριασμούς αδρανών πλοίων - Η πληρωμή του λογαριασμού Αγούδημου

Ο ΟΛΠ και τα χαμένα έσοδα από τους πλειστηριασμούς αδρανών πλοίων - Η πληρωμή του λογαριασμού Αγούδημου
Πόσο κόστισε στον οργανισμό μια διάταξη νόμου που πέρασε στα «ψιλά» όταν ψηφίστηκε το 2015
Πέρασε στα ψιλά όταν ψηφίστηκε αλλά στον ΟΛΠ στοίχισε ήδη 4,79 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει και συνέχεια.
Ο λόγος για το νόμο 4331 του 2015 ο οποίος προβλέπει ότι σε περιπτώσεις εκποίησης ναυαγίων ή επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο ΟΛΠ θα πρέπει πρώτα να ικανοποιήσει από το τίμημα αξιώσεις των εργαζομένων της εταιρείας στην οποία άνηκε ή διαχειριζόταν το πλοίο. 
Δηλαδή αν ο πλοιοκτήτης είναι μπαταχτσής πράγμα ιδιαίτερα σύνηθες το φέσι που έχει ρίξει στους εργαζόμενους είναι υποχρεωμένος να το πληρώνει ο ΟΛΠ.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο νόμος οι εργαζόμενοι με κύρια ασφάλιση σε ΙΚΑ και επικουρική στο ΕΤΕΑ, που έχουν απαιτήσεις για καταβολή μισθών, αποζημιώσεων, επιδομάτων, δώρων εορτών, αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης και αμοιβών για εργασία Σάββατα, Κυριακές και αργίες θα προηγούνται των απαιτήσεων του ΟΛΠ ως προς το τίμημα που εισπράττεται από τον πλειστηριασμό. 
Η απόδοση στον δικαιούχο γίνεται με την προσκόμιση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου εγγράφου που θεμελιώνει την υπαγωγή του εκάστοτε δικαιούχου στην παρούσα ρύθμιση.
Με βάση τον παραπάνω νόμο ο ΟΛΠ προέβη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση 2015, στη διενέργεια πρόβλεψης 4,79 εκατ. ευρώ,  το οποίο αφορά στην αξίωση των εργαζομένων των εταιρειών του ομίλου "ΓΑ Ακτοπλοϊκή Ναυτιλιακή Α.Ε." από το προϊόν της εκποίησης των πλοίων του. 
Πρόκειται για την περίφημη εταιρία του Μάκη Αγούδημου ο οποίος έκανε τον πλοιοκτήτη και άλλοι πληρώνουν τώρα το λογαριασμό.
Επισημαίνεται ότι έως την ημερομηνία έγκρισης των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων έχει καταβληθεί από τον ΟΛΠ για την παραπάνω αξίωση το ποσό των 1,87 εκατ. ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης