Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Putin προειδοποίησε τον πλανήτη ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ αποτελεί αφετηρία νέας κούρσας εξοπλισμών

Reuters: Ο Putin προειδοποίησε τον πλανήτη ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ αποτελεί αφετηρία νέας κούρσας εξοπλισμών
Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τον στρατό και το πολεμικό ναυτικό της με τρόπο που «να διατηρείται η υφιστάμενη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων»
Το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ που ενεργοποιήθηκε χθες στην - πρώην σοβιετική - αεροπορική βάση του Deveselu της Ρουμανίας αποτελεί βήμα προς μια νέα κούρσα εξοπλισμών, όπως προειδοποίησε ανοιχτά ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Putin υποσχέθηκε να προσαρμόσει της δημοσιονομικές δαπάνες της Ρωσίας με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταστεί δυνατή η εξουδετέρωση των «αναδυόμενων απειλών» που εκτιμά πως αντιμετωπίζει η χώρα του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρκατορείου Reuters, οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την - αξίας 800 εκατ. δολαρίων - αντιπυραυλική ασπίδα τους στη Ρουμανία, επικαλούμενοι ότι αυτή αποτελεί μέσο προστασίας της Ευρώπης ενάντια στον υποτιθέμενο βαλλιστικό κίνδυνο του Ιράν και «αποκλινουσών χωρών».
Κατά τη γνώμη του Putin όμως, η ρουμανική αντιπυραυλική ασπίδα στοχεύει στην εξασθένηση της αποτελεσματικότητας του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και αποτελεί μέρος της παράταξης πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο που φέρουν πυραύλους Αιγίς, όπως και άλλων στοιχείων πυραυλικής άμυνας που έχουν εγκατασταθεί στην Πολωνία.
Όταν ολοκληρωθεί η αντιπυραυλική ασπίδα το 2018 στην πλήρη της έκταση - μετά και από περαιτέρω ανάπτυξή της στην Πολωνία - θα εκτείνεται από τη Γροιλανδία μέχρι τις Αζόρες.
Όπως είναι φυσικό, ο Putin διαβεβαίωσε την υφήλιο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τον στρατό και το πολεμικό ναυτικό της, επενδύοντας κεφάλαια με τρόπο που «να διατηρούν την υφιστάμενη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης