Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξομάλυνση διμερών σχέσεων Ελλάδος - Σλοβακίας σε διήμερη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Μπρατισλάβα

Εξομάλυνση διμερών σχέσεων Ελλάδος - Σλοβακίας σε διήμερη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Μπρατισλάβα
Κοτζιάς: Η τότε Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. εργάστηκε για την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια
Η Ελλάδα είναι για τη Σλοβακία πολύτιμος φίλος και σύμμαχος, δήλωσε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Miroslav Lajčák, μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην Μπρατισλάβα, όπου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος ολοκληρώνει διήμερη επίσημη επίσκεψη.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοτζιά, ο Lajčák ανέφερε, ότι στις συνομιλίες τους συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διμερών επαφών, τονίζοντας πως η Σλοβακία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα στο προσφυγικό και στην οικονομία, παραπέμποντας και στο μεγάλο αριθμό Σλοβάκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, πως παρά τις επιμέρους διαφορές Αθήνας και Μπρατισλάβας, οι συμπτώσεις τους είναι πολύ μεγαλύτερες και έχουν μεταξύ τους ιστορικούς θρησκευτικούς δεσμούς, θυμίζοντας ότι η τότε Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. εργάστηκε για την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως τόνισε ο Κοτζιάς, Ελλάδα και Σλοβακία συμφωνούν στην ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στηρίζουν τη σταθερότητα των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη Σλοβακική Προεδρία στην Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Για τον Κοτζιά, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι επιτυχημένη, καθώς έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές, όμως πρέπει να συνεχιστεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή της.
Στις συνομιλίες τους, οι δύο ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην οικονομία, στα δυτικά Βαλκάνια και στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, ενώ συμφώνησαν να συναντώνται μία φορά κάθε χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Μπρατισλάβα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβακίας, Andrej Kiska, κατά την οποία τονίστηκε το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την εμβάθυνση των παραδοσιακά φιλικών τους σχέσεων.
Ο Κοτζιάς είχε επίσης χθες συνάντηση στο Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ σήμερα είχε συνομιλίες και με τον αντιπρόεδρο της σλοβακικής κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Peter Pellegrini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης