Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομάδα 200 συνοριακών αστυνομικών δημιουργεί η Europol για προσφυγικά hotspots ενάντια σε τρομοκρατία και έγκλημα

Ομάδα 200 συνοριακών αστυνομικών δημιουργεί η Europol για προσφυγικά hotspots ενάντια σε τρομοκρατία και έγκλημα
Οι πρώτοι συνοριακοί αστυνομικοί της Europol αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016, ξεκινώντας από την Ελλάδα
Την παράταξη έως 200 εξειδικευμένων συνοριακών αστυνομικών με καθήκοντα πατάξης της τρομοκρατίας και διενέργειας αστυνομικών ερευνών σε περιοχές μεγάλων προσφυγικών ροών στην Ελλάδα (hotspots) και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισε την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 η Europol.
Οι αστυνομικοί αυτοί θα εξευρεθούν μέσω αποσπάσεων από τις εθνικές αστυνομίες της Ε.Ε., εκ των οποίων οι 50 θα υπηρετούν με ανακυκλούμενες βάρδιες σε σημεία-κλειδιά των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς το εσωτερικό της Ε.Ε. και ιδιαίτερα την αναγνώριση υπόπτων τρομοκρατίας και διάπραξης εγκλημάτων (π.χ. δουλεμπόριο).
Η Europol πρόκειται να απευθύνει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση συμμετοχής εξειδικευμένων αστυνομικών με σχετική προϋπηρεσία στη συνοριακή ομάδα που δημιουργεί, προς τις εθνικές αστυνομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε..
Μεταξύ άλλων, οι συνοριακοί αξιωματικοί της Europol θα ταυτοποιούν υπόπτους σε ειδικές βάσεις δεδομένων και θα διευκολύνουν την ταχεία διευρωπαϊκή ανταλλαγή δεδομένων εθνικής ασφαλείας, αν και δεν θα εμπλέκονται άμεσα σε ελέγχους «πρώτης γραμμής», συνεργαζόμενοι ωστόσο με συναδέλφους τους από την Frontex.
Οι συνοριακοί αστυνομικοί της Europol θα λειτουργούν υπό το νομικό καθεστώς της χώρας στην οποία θα υπηρετούν, με τους πρώτους εξ αυτών να αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης