Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανδρεάδης (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Φόροι... βαρίδια για την τουριστική βιομηχανία - Θα πάμε χειρότερα το 2016

Ανδρεάδης (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Φόροι... βαρίδια για την τουριστική βιομηχανία - Θα πάμε χειρότερα το 2016
Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την τουριστική βιομηχανία το φόρο διανυκτέρευσης ή πληρότητας για ξενοδοχεία πάνω από δυο αστέρια και ενοικιαζόμενα καταλύματα δύο κλειδιών
«Μέχρι εδώ δεν πάει άλλο με τους φόρους».
Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης στην τακτική γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου χαρακτηρίζοντας «ταφόπλακα» για την τουριστική βιομηχανία το φόρο διανυκτέρευσης ή πληρότητας για ξενοδοχεία πάνω από δυο αστέρια και ενοικιαζόμενα καταλύματα δύο κλειδιών.
Ο κ Ανδρεάδης εκτίμησε ότι η επιβολή φόρου πληρότητας θα οδηγήσει αρκετούς ξενοδόχους σε αλλαγή κατηγορίας της μονάδας τους και αρκετοί θα επιλέξουν αυτή των ελεύθερων καταλυμάτων.
Η επιβολή του τέλους πληρότητας θα καταστήσει μη ανταγωνιστικό τον εγχώριο τουριστικό προϊόν καθώς οι τουρίστες θα κάνουν επιλογές ποιο χαμηλού κόστους βγάζοντας την Ελλάδα από το σχεδιασμό τους.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι οι φόροι μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε ποσοστό 10%.
Ο ίδιος θεωρεί σχεδόν αδύνατο να εισπραχθεί ο συγκεκριμένος φόρος καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός και συνήθως θα την πληρώσουν αυτοί που φαίνονται ενώ ήδη τα ταμεία του κράτους χάνουν τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από τα ελεύθερα καταλύματα που φοροδιαφεύγουν.
Ο κ. Ανδρεάδης διατύπωσε επιφυλάξεις για το φετινό αρχικό στόχο που είχε θέσει ο ΣΕΤΕ για επιπλέον αφίξεις 1,5 εκατομμυρίων τουριστών σε σχέση με πέρυσι ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα επισκεπτών εξαιτίας και της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Αντίθετα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ήταν πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο αν και αναγνώρισε ότι η αρνητική εικόνα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης λόγω του προσφυγικού δημιουργεί ζητήματα ειδικότερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθούν με τον κοινωνικό τουρισμό.
Η αναπληρώτρια υπουργός κ Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και θα φθάσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αλλά και στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης από νέες αγορές όπως είναι η Μέση Ανατολή και οι χώρες της Ασίας.

Eurobank, η τράπεζα του Ελληνικού Τουρισμού
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας είπε μεταξύ άλλων στην τακτική συνέλευση του ΣΕΤΕ ότι δεν προτίθεται να πουλήσει χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και ειδικότερα τουριστικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο ο κ. Καραβίας αναγνώρισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου κινούνται στο μέσο όρο της αγοράς παρότι ο τουρισμός άντεξε στη κρίση και τροφοδοτήθηκε με εισροές που άλλοι κλάδοι δεν είχαν.
Το 2015, μια χρονιά που η στενότητα ρευστότητας έφτασε σε ακραίο σημείο, ο κ Καραβίας τόνισε ότι διατηρήσαμε τη ροή χρηματοδότησης προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και προχωρήσαμε μάλιστα και σε νέες εκταμιεύσεις με νέα κεφάλαια ύψους 200 εκατ, ευρώ επιχειρήσεις του κλάδου που κατέθεσαν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Την ίδια στιγμή προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι η Eurobank παραμένει η τράπεζα του ελληνικού τουρισμού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης