Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει νέες προοπτικές για τον τουρισμό - Από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης

Τσίπρας: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει νέες προοπτικές για τον τουρισμό - Από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης
Η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, παρά την επιμονή των δανειστών, μετατίθεται για το 2018, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα ανοίξει νέες προοπτικές για τον τουρισμό, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο κλάδος του τουρισμού αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και θα είναι πάλι η αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας».
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας» ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα «αποτελεί έναν φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους».
«Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο», είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους στόχους για τον τουρισμό που περιλαμβάνουν την αύξηση των αφίξεων από τη ρωσική αγορά, την αύξηση του ελληνικού μεριδίου στη Βόρεια Αμερική, όσο και στις νέες, «αλλά συνάμα υποσχόμενες», αγορές όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, ενώ τόνισε πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ιράν.
«Είναι ανεξάντλητες οι προοπτικές στον τουρισμό και το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει την είσοδο της Ελλάδα σε μια εποχή ανάπτυξης.
Αναφερθείς στο μείζον ζήτημα του ΦΠΑ στη διαμονή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών, προοριζόταν στο 23%, αντί για 13% που καταλήξαμε», προσθέτοντας πως η εφαρμογή του, παρά την επιμονή των δανειστών, μετατίθεται για το 2018, αντί για φέτος.
Παράλληλα, επισήμανε και το ζήτημα του χρέους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως:
«Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται De facto υπόθεση και των Ευρωπαίων.
Η εξέλιξη αυτή για το χρέος, συνιστά στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια - καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας», ενώ για την εκταμίευση της δόσης σχολίασε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα».

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας είπε, ακόμα:
«Ο Αναπτυξιακός νόμος που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, συνιστά μια τομή για την προσέλκυση επενδύσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού.
Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ και σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους».
«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο. Ένα βήμα πριν να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης