Να μην υπόκειται σε capital contols το «νέο» χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, προτείνουν οι Βρυξέλλες

Να μην υπόκειται σε capital contols το «νέο» χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, προτείνουν οι Βρυξέλλες
Όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα"
Να μην υπόκειται σε capital controls το «νέο» χρήμα στις ελληνικές τράπεζες προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων. Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS