Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την αξιολόγηση εξετάζει το EWG, αλλά η Σλοβενία... προειδοποιεί

Κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την αξιολόγηση εξετάζει το EWG, αλλά η Σλοβενία... προειδοποιεί
Δεν θα μπορούν να πωληθούν μέχρι το τέλος του 2017 ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά α' κατοικίας και επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια με ενέχυρο ή υποθήκη α' κατοικία
(upd3) Συμφωνία έχει επιτευχθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα μέτρα που αφορούν την ελληνική αξιολόγηση και η συμφωνία αυτή θα επιβεβαιωθεί στο EuroWorking Group, που ξεκίνησε στις 18:30 ώρα Ελλάδος.
Μάλιστα έχει συνταχθεί κείμενο συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών.

Την ίδια ώρα τις επιφυλάξεις της σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου διατυπώνει η Σλοβενία, δια στόματος υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας ότι το ζήτημα του ελληνικού χρόνου απαιτεί περισσότερο χρόνο και προειδοποιώντας ότι οι διαπραγματεύσεις ενδεχόμενως φτάσουν ξανά σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί τα τέσσερα βασικά σημεία ενός προσχεδίου Staff Level Agreement, τα οποία περιλαμβάνουν έμμεσους φόρους, «κόφτης» μισθών - συντάξεων, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημερινό EWG προσλαμβάνει χαρακτήρα κανονικού Eurogroup για την κυβέρνηση που την χωρίζουν 12 ημέρες από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τους δανειστές και την δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ψηφίσει το νέο φορολογικό «πακέτο» με τους έμμεσους φόρους των 1,8 δισ. ευρώ και τον «προληπτικό μηχανισμό».

Απαισιόδοξος για την Ελλάδα ο Mramor (ΥΠΟΙΚ Σλοβενίας): Οι διαπραγματεύσεις ίσως φτάσουν ξανά σε οριακό σημείο
Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος ενδέχεται να φτάσουν σε οριακό σημείο διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Dusan Mramor, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας να κατανέμεται με πιο δίκαιο τρόπο το κόστος για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Παράλληλα, διατήρησε τις επιφυλάξεις του ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, στο οποίο πολλοί ευρωπαίο και έλληνες αξιωματούχοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία [στο Eurogroup 24/5] σχετικά με το πακέτο», είπε ο Mramor, ως προς το ζήτημα των προληπτικών μέτρων, ωστόσο υπογράμμισε πως «το κυριότερο ζήτημα είναι αυτό της αναδιάρθρωσης του χρέους», για το οποίο εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Η Σλοβενία είναι η χώρα της Ευρωζώνης που δίνει αυτήν την στιγμή την μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ δανείζεται για να χρηματοδοτήσει την συμμετοχή της στο ελληνικό πακέτο στήριξης με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που δίνει η Ελλάδα για τα δάνεια διάσωσης.
«Αυτό για τη Σλοβενία προφανώς και είναι πρόβλημα», σημείωσε ο Mramor, προσθέτοντας πως «επιθυμία μας είναι όλες οι χώρες του Eurogroup να έχουν αντίστοιχη έκθεση ως ποσοστό του ΑΕΠ».
«Θέλουμε αλληλεγγύη για την Ελλάδα, όμως η αλληλεγγύη πρέπει να μοιράζεται ίσα σε όλους», υποστήριξε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Έμμεσοι φόροι, «κόφτης» μισθών - συντάξεων, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις συγκροτούν την ατζέντα του σημερινού Euro Working Group (EWG) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ενώ την Αθήνα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Το σημερινό EWG προσλαμβάνει χαρακτήρα κανονικού Eurogroup για την κυβέρνηση που την χωρίζουν 12 ημέρες από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τους δανειστές και την δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ψηφίσει το νέο φορολογικό «πακέτο» με τους έμμεσους φόρους των 1,8 δις. ευρώ και τον «προληπτικό μηχανισμό».
Αναλυτικότερα, στo σημερινό EWG θα εξετασθούν τα εξής 4 σημεία:

1. Μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης του ελλείμματος
Τις λεπτομέρειες σχετικά με την μορφή, την λειτουργία και το «μείγμα» των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα διέπουν τον προληπτικό μηχανισμό πρόκειται να συζητηθούν στο σημερινό EWG.
Πρόκειται για τον «κόφτη» που θα λειαίνει τα κονδύλια του κράτους εφόσον εξακριβωθεί ότι απειλούνται οι στόχοι του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ανέρχονται σε 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Το σήμα ενεργοποίησης του «κόφτη» θα δίνεται από την Eurostat μετά από επεξεργασία των δημοσιονομικών στοιχείων της Αθήνας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μην φτάσει ποτέ στην υιοθέτηση αυτού του μηχανισμού, ο οποίος μέσω προεδρικού διατάγματος, θα «κουρεύει» σε οριζόντιο επίπεδο τις δαπάνες του προϋπολογισμού ακόμη και αυτές που προορίζονται για μισθούς και συντάξεις.

2. Έμμεσοι φόροι
Πρόκειται για το κομμάτι του 1% του ΑΕΠ που λείπει από το βασικό «πακέτο» μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και η ψήφιση του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ.
Αντιστοιχεί σε εισπράξεις 1,8 δις. ευρώ που θα προέλθουν από αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων που θα γίνουν σε ΦΠΑ, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα ( ηλεκτρονικά και μη) ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα μέχρι και στον καφέ.
Αυξήσεις έρχονται και στον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ, ενώ εξοικονομούνται 350 εκατ. ευρώ από την δημόσια μισθολογική δαπάνη.

3. «Κόκκινα δάνεια»
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν και οι τελικές νομοθετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πώλησης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε funds και εταιρείες διαχείρισης.
Η συμφωνία έχει κλείσει στα βασικά της σημεία και προβλέπει ότι οι μόνες κατηγορίες δανείων που δεν θα μπορούν να πωληθούν μέχρι και το τέλος του 2017 θα είναι τα ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και τα επαγγελματικά δάνεια και τα καταναλωτικά που έχουν ως ενέχυρο ή υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
Ζητούμενο παραμένει να καθοριστούν τα όρια μέχρι τα οποία δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν τα δάνεια με τις έως τώρα διαπραγματεύσεις να τοποθετούν τον πήχη στις 140.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Πάνω από αυτό το όριο θα μπορούν να πωληθούν και τα δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, μαζί με τα επιχειρηματικά, τα καταναλωτικά κλπ.
Για το θέμα της ενεργητικής διαχείρισης των δανείων απομένει επίσης να διευκρινιστούν θέματα όπως η φορολογική αντιμετώπιση των τραπεζών αλλά και των δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια μεταβιβάζονται σε funds, καθώς και η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων.

4. Αποκρατικοποιήσεις - Υπερταμείο
Για την άμεση έκδοση του ΦΕΚ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα προβλέπει, μεταξύ των οποίων είναι η μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ., όπως έχει ήδη αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα εγκρίνει το ΚΥΣΟΙΠ, θα δεσμευτεί στο σημερινό EWG o Γιώργος Χουλιαράκης.
Εκτός αυτών, σε λειτουργία θα πρέπει να μπει από τον Σεπτέμβριο του 2016 και το νέο Ταμείο - «γίγαντας» που προσβλέπει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.
Το τρίτο Μνημόνιο ορίζει ξεκάθαρα πως η δομή, η λειτουργία και τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει να αξιοποιήσει το νέο Υπερταμείο θα καθοριστούν από ειδική Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών.
Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν την εγγύηση (collateral) για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους δανειστές της.
Κρίσιμο ζήτημα παραμένει αν στη λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στο Ταμείο θα συμπεριληφθούν και τα μελλοντικά έσοδα από κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως επιδιώκουν οι δανειστές μας.
Το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα έχει ως «θυγατρικές» το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης