Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Πολύ αργά για να συμμετάσχουν στο ράλι των ελληνικών μετοχών όσοι απείχαν

JP Morgan: Πολύ αργά για να συμμετάσχουν στο ράλι των ελληνικών μετοχών όσοι απείχαν
Είναι πολύ αργά για να αγοράσουν μετοχές τώρα όσοι δεν επωφελήθηκαν του ριμπάνουντ στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα
Ως το μεγάλο στοίχημα της χρονιά μεταξύ των δυτικο-ευρωπαϊκών αγορών χαρακτηρίζει τις ελληνικές μετοχές η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan, η οποία τονίζει ότι όσοι δεν επωφελήθηκαν από το ριμπάουντ στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι πλέον αργά για να αγοράσουν τώρα ελληνικές μετοχές.
Σύμφωνα με τον Emmanuel Cau της J.P. Morgan, ενώ μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή, η οικονομική πραγματικότητα σύντομα θα βασιλεύσει, χαλιναγωγώντας την άνοδο που οδήγησε τον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να καταγράψει κέρδη 43% μέσα σε τρεις μήνες.
Όπως ανέφερε, «θα μπορούσε να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη στήριξη στη χρηματιστηριακή αγορά αν επιτευχθεί μια συμφωνία, όμως δεν εκτιμούμε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι περισσότερο από την αποτίμηση πιθανών αυξήσεων».
«Μπορεί η ελληνική αγορά να κινηθεί υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα», διερωτάται, για να απαντήσει πως «ναι, διότι είχε πιεστεί, όμως τα κέρδη θα είναι αρκετά ήπια στο προβλεπόμενο μέλλον».
Αν και η αισιοδοξία για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να σημειώσουν ριμπάουντ από τα χαμηλά του 1989 και τα ομόλογα της Ελλάδας να καταστούν εκείνα με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως τον περασμένο μήνα, οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,7%.

Έτοιμες να διαγράψουν τις απώλειες του 2016 οι ελληνικές μετοχές
Ο δείκτης ASE έχει την καλύτερη επίδοση τώρα στη Δυτική Ευρώπη


Σημειώνεται ότι στις 4 Μαΐου, η Morgan Stanley σε σημείωμά της αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς, προτείνοντας «αγορά», σημειώνοντας ότι μπορεί να καταγράψουν άλμα περί το 90% καθώς συνεχίζουν να περικόπτουν τα κόστη και οι καταθέσεις, αν και αργά, επιστρέφουν.
«Εκτιμούμε ότι θα δούμε σύντομα βελτίωση στα βασικά οικονομικά μεγέθη τόσο στον οικονομικό όσο και τον τραπεζικό τομέα, επομένως ένα ελκυστικό σημείο εισόδου», ανέφεραν οι αναλυτές της Daniele Antonucci και Robert Tancsa, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, άρση των capital controls και τελικά, σε οικονομική ανάκαμψη.
Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς θα σημειώσουν ράλι τουλάχιστον 24% το επόμενο έτος.
Παράλληλα, ο συνιδρυτής της Seven Investment Management, Justin Urquhart Stewart, που γύρισε σε «overweight» για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο ήμισυ του 2015, απηχεί τις απόψεις της J.P. Morgan λέγοντας ότι το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να ξεμένει από δυναμική.
«Οι μετοχές θα αρχίσουν να δυσκολεύονται να προχωρήσουν περαιτέρω, διότι πολλά από τα καλά νέα έχουν ειπωθεί», σημειώνει και προσθέτει ότι «από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συμφωνά, θα δείτε ένα μικρό άλμα, όμως το πιθανότερο είναι ότι έχουμε δει το καλύτερο της ανάκαμψης προς το παρόν. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών».

JP Morgan: Θα είναι ήσυχο το καλοκαίρι για την Ελλάδα - Τα 3 μηνύματα του Eurogroup

Τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαίου του 2016 για την Ελλάδα κρίνονται θετικά, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι τα συμπεράσματα παρέχουν έναν εφησυχασμό για ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι.
Στην τελευταία ανάλυσή της με τίτλο «A positive Eurogroup meeting paves the way for a quieter Greek summer (at least compared to last year)» (Ένα θετικό Eurogroup ανοίγει το δρόμο για ένα πιο ήσυχο ελληνικό καλοκαίρι), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan στοιχειοθετεί τρία βασικά συμπεράσματα από το πρόσφατο Eurogroup.
Ειδικότερα:
- Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σε καλό δρόμο, μετά και τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης
- Υπάρχει τώρα μια ευρεία συναίνεση σχετικά με τον προληπτικό μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι της απώλειας των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.
- Η πρώτη επίσημη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους οδήγησε σε ένα σκελετό που μπορεί να παράσχει μια αξιόπιστη μακροπρόθεσμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την πρόσβαση στην αγορά.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες της JP Morgan, η ελάφρυνση του χρέους προσεγγίζεται διαδοχικά και υπό όρους, αλλά υπάρχει μια ευπρόσδεκτη έμφαση στο ρεαλισμό των υποκείμενων παραδοχών.
Με λίγα λόγια, η JP Morgan πιστεύεο ότι τα πράγματα έχουν μετακινηθεί προς τα εμπρός, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να αποφευχθεί επιπλέον το άγχος, τον Ιούλιο.
Επίσης, πιστεύει επίσης ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο του Eurogroup επιτρέπει σε όλους τους εμπλεκόμενους να εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα στα εσωτερικά τους ακροατήρια.
Ο Τσίπρας έχει αποκτήσει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.
Οι ανησυχίες του ΔΝΤ έχουν υποχωρήσει από το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να διαμορφωθεί πάνω σε μια πιο ρεαλιστική βάση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.
Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις και την ακολουθία της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και με την καθιέρωση μιας κοινής προσέγγισης για τον ενδεχόμενο προληπτικό μηχανισμό.
Βέβαια, κατά τις μελλοντικές συνομιλίες δεν είναι πιθανό να «πάνε» όλα πρίμα.
Οι αποκλίνουσες απόψεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται από καιρό σε καιρό, και οι αποκλίσεις από τους στόχους βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα πιθανότατα θα προκαλέσουν περαιτέρω διαφωνίες για το πώς θα διορθωθούν.
Αλλά είναι σημαντικό ότι υπήρξε μια σαφής στροφή προς μια πιο συνεργάσιμη στάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης