Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με προεδρικό διάταγμα οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία λόγω «εξέγερσης» στη Βουλή

Reuters: Με προεδρικό διάταγμα οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία λόγω «εξέγερσης» στη Βουλή
Η απ' ευθείας νομοθέτηση από τον Γάλλο πρόεδρο προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας αλλά χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια
Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στη Γαλλία με φόντο τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με τον - Σοσιαλιστή - πρόεδρο της χώρας, Francois Hollande, να αντιμετωπίζει «εξέγερση» των βουλευτών του κομματός του στη Βουλή και να αναγκάζεται να προσφύγει στην έσχατη λύση της νομοθέτησης των μεταρρυθμίσεων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι με νομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν από το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Το καθεστώς απασχόλησης στη γαλλική αγορά εργασίας ανέκαθεν αποτελούσε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την κοινή γνώμη της χώρας.
Ο Hollande - η δημοτικότητα του οποίου έχει πλέον καταβαραθρωθεί - επιχειρεί να χαλαρώσει την προστασία που χαίρει η εργασία, όμως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων - ενίοτε βίαιων - ενάντια στο νόμο που προωθεί, ο οποίος θα καταστήσει τις προσλήψεις και τις απολύσεις ευκλότερες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η προσφυγή του Hollande στη λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ήταν η μόνη λύση για να περάσουν τα νέα μέτρα, καθώς στη Βουλή αντιμετώπιζε σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο καταψήφισής τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 49, παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος, μεταρρυθμίσεις επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν απ' ευθείας με προεδρικό διάταγμα, αν και αυτή η δυνατότητα χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια.
Για τον Hollande, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία κάτω από το 10%, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι μόνο με ανεργία μικρότερη του 10% θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία το 2017.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Hollande, εργοδότες και εργαζόμενοι θα μπορούν να συμφωνήσουν ιδιωτικά για τις ώρες εργασίας τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε λιγότερο περιοριστικούς όρους για απολύσεις που πραγματοποιούνται για οικονομικούς λόγους.
Αρκετοί Σοσιαλιστές βουλευτές της συμπολίτευσης χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική την απόφαση του Hollande να αγνοήσει τη Βουλή σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης