Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ασφαλιστικό αποκαλύπτει τη «γύμνια» κυβέρνησης, αντιπολίτευσης – Στον αέρα η ισονομία, στα ύψη ο θεατρινισμός

Το ασφαλιστικό αποκαλύπτει τη «γύμνια» κυβέρνησης, αντιπολίτευσης – Στον αέρα η ισονομία, στα ύψη ο θεατρινισμός
Σε μάχη εντυπώσεων μέχρι εσχάτων οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό καθιερώνεται η πλήρης ισονομία.
Τοποθέτηση που απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
Αν και διορθώνονται αρκετές παθογένειες του έως σήμερα μοντέλου (όπως π.χ. το να πρέπει να πληρώνεις ένα ποσό στο ασφαλιστικό σου ταμείο είτε έχεις έσοδα είτε όχι), βασική παράμετρος του νέου συστήματος είναι να συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα.
Αν και η ιδέα είναι σωστή, το κύριο πρόβλημα παραμένει ότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι και τα πραγματικά.
Άρα με ένα εξαιρετικά απλοϊκό σκεπτικό, διαπιστώνεται ότι τα περί ισονομίας είναι στον αέρα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός κατά της φοροδιαφυγής.
Άλλωστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να «ποντάρει» κανείς στα περί ισονομίας του νέου ασφαλιστικού, εάν εξετάσει τα περί ανταποδοτικότητας αναφορικά με τις εισφορές – παροχές.
Εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι να βλέπει κανείς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση για παραμύθια, μύθους και παραπλάνηση του λαού όσον αφορά το ασφαλιστικό.
Μια και είναι τα κόμματα τους εκείνα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν ένα τόσο στρεβλό ασφαλιστικό σύστημα, όπου ο καθένας έπαιρνε ότι ήθελε, όποτε ήθελε.
Ήταν αυτή η στρεβλότητα, η οποία έβριθε για δεκαετίες από ανισότητα και αδικία, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Τα προηγούμενα 5 χρόνια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν σε 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές συντάξεων, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να μειώσουν τα ελλείμματα των Ταμείων και να καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο.
Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι το σημερινό σχέδιο διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Αυτό που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα είναι ότι το ασφαλιστικό αποκαλύπτει τη «γύμνια» των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
Η σημερινή αντιπολίτευση – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –, η οποία διαμηνύει ότι στέκεται σφόδρα απέναντι στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, εξέθρεψε ένα σύστημα-τέρας, γεμάτο ανισορροπίες, αδικίες που κάθε άλλο παρά βιώσιμο ήταν.
Μάλιστα, για να μην χαλάσει τις πελατειακές της σχέσεις με το εκλογικό σώμα, ποτέ δεν πήρε το ρίσκο μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης.
Φοβόταν τις αντιδράσεις και κρυβόταν, εθελοτυφλούσε μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.
Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι αποκαθιστά τις αδικίες και προστατεύει τους αδύναμους, ότι καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό, ήταν εκείνη η οποία έταζε 13η σύνταξη, όταν το σύστημα κατέρρεε.
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος είναι το προϊόν του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και θεατρινισμού των τελευταίων δεκαετιών, ετών και μηνών.
Είναι το «δώρο» που κάνουν οι σημερινές γενιές στις επόμενες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης