Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τρεις λόγοι για να είναι κανείς «bearish» έναντι του ευρώ

tags :
Nomura: Τρεις λόγοι για να είναι κανείς «bearish» έναντι του ευρώ
Παρά το γεγονός ότι το ευρώ κινήθηκε ανοδικά πρόσφατα, η ιαπωνική τράπεζα διατηρεί την bearish στάση της
Αν και πρόσφατα το ευρώ σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 1,1616, ωστόσο, η ιαπωνική τράπεζα Nomura διατηρεί την bearish στάση της για το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, παρουσιάζοντας μάλιστα τρεις παράγοντες – λόγους.
1) Όταν η όρεξη για την ανάληψη κινδύνου βελτιωθεί, το ευρώ θα υποχωρήσει: Το ευρώ έχει σαφώς καταστεί νόμισμα – ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Η συσχέτιση μεταξύ ευρωπαϊκών μετοχών και ευρώ είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητική, με μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τη Nomura, να είναι ότι όταν οι μετοχές ξεπουλιούνται, οι επενδυτές της ζώνης του ευρώ αποφεύγουν να επενδύουν στο εξωτερικό.
Τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ, η κατάρρευση της ισοτιμίας δολαρίου/γεν και η χαμηλή ρευστότητα στην αγορά, λόγω των αργιών σε Βρετανία και Ιαπωνία, συνέβαλαν στην αποστροφή κινδύνου την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, σημειώνει η Nomura, αυτοί ενδεχομένως να είναι παροδικοί παράγοντες: τα ισχυρά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι τα στοιχεία για τη μισθοδοσία αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα είναι υγιή, το γεν είναι απίθανο να δει έντονη άνοδο με τη συνεδρίαση της BoJ να είναι ήδη πίσω μας και τη ρευστότητα στην αγορά να αρχίζει να εξομαλύνεται.
2) Το ευρώ είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τα πραγματικά spreads των επιτοκίων: Το πιο πιθανό είναι ότι το ευρώ θα πάει χαμηλότερα και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι προσδοκίες για την επόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED έχουν πάει προς τα πίσω, στο 2017, και έτσι ο κίνδυνος για μια νωρίτερη αύξηση από αυτή έχει ήδη αποτιμηθεί.
Εν τω μεταξύ, αν και η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπήρξε ισχυρή στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός πρόσφατα κινήθηκε χαμηλότερα, στο -0,2%, έτσι η ΕΚΤ παραμένει «dovish».
3) Το ευρώ πιθανόν να αγωνιστεί όταν επεκταθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ με τα tLTRO τον Ιούνιο (και το QE). Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά στην αγορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν έχει αποτιμήσει το γεγονός, αλλά είναι σαφές ότι ο ισολογισμός θα επεκταθεί.
Στο παρελθόν, όταν ο ισολογισμός της ΕΚΤ επεκτάθηκε ταχύτερα από της Fed, το ευρώ ήταν αδύναμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης