Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ θα χρειασθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα τα επόμενα 10 χρόνια

Τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ θα χρειασθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα τα επόμενα 10 χρόνια
Μόνο η μισή αλήθεια λέγεται για το Ασφαλιστικό - Η άλλη μισή αλήθεια είναι η σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύεται σχεδόν από άδεια ταμεία
Απίστευτο και όμως αληθινό: το συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρειασθεί τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ για να διατηρηθεί με τη σημερινή του μορφή και κυρίως να είναι σε θέση να δίνει συντάξεις στα σημερινά επίπεδα.
Ο κρατικός προϋπολογισμός σε ετήσια βάση χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Σύστημα με ιλιγγιώδη ποσά τα οποία φθάνουν τα 18 δισ. ευρώ, όταν το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται και από τα αποθεματικά των ταμείων.
Η συμμετοχή των φορολογικών εσόδων για την καταβολή των συντάξεων τείνει να καλύψει τις απώλειες από το PSI του 2012.
Έτσι το επιχείρημα ότι τα Ταμεία δεν έχουν λεφτά για δώσουν συντάξεις καταρρίπτεται, διότι το κενό το καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Οι κατέχοντες του προβλήματος του Ασφαλιστικού λένε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και οι πιο θαρραλέοι λένε ότι δεν θα μπορούν να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια, διότι μειώνονται τα αποθεματικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ αναμένει πτώση 4% στα έσοδά του από εισφορές το 2016.
Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ, αναφέρει ότι σήμερα 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις τριών συνταξιούχων, αλλά και για να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και την άμυνα.
Το ΔΝΤ ως σκληρός διαπραγματευτής απαιτεί από την κυβέρνηση οι δαπάνες για το Ασφαλιστικό σύστημα να μειωθούν στο 12% ως ποσοστό του ΑΕΠ από 17% που είναι σήμερα.
Οι γνώστες του ασφαλιστικού κατανοούν ότι οι εισφορές και οι φόροι δεν φθάνουν να το συντηρήσουν.
Προσθέτουν βέβαια ότι δεν μπορείς να υποβαθμίζεις κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία η Παιδεία και η Εθνική Άμυνα.
Επίσης ο υψηλός αριθμός ανέργων, που φθάνει τα 1.174.000 άτομα είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για το Ασφαλιστικό Σύστημα ενώ η παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ύφεσης κάνει ακόμη πιο θολό το τοπίο.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέους διαμορφώθηκε στα 321 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015.
Η αποπληρωμή του χρέους λήγει το 2050 και οι πρώτες λήξεις του κεφαλαίου θα γίνουν μετά το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα οφείλει μόνο στον EFSF το ποσό των 130,9 δισ. ευρώ, ενώ η αποπληρωμή του ολοκληρώνεται το 2054.
Το συνταξιοδοτικό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το χρέος, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί αν κρίνουμε ότι αυξήθηκαν κατά 14,7% οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο φθάνοντας τα 86,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015.
Πάντως το θετικό είναι ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν ενισχυμένα κατά 2,7% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με πέρυσι, αλλά ήταν χαμηλότερα κατά 2,4% σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού του 2016.
Τα σημερινά οικονομικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που δεν έχει σκάσει ακόμη!
Όσο για το δημόσιο χρέος μπορεί να ζητηθεί μετά το 2024, ενώ το συνταξιοδοτικό απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης