Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλιας (ΟΕΕ): «Φορολογικό» είναι στην ουσία το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα

Κόλλιας (ΟΕΕ): «Φορολογικό» είναι στην ουσία το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα
Η αύξηση κατά 50% του φόρου στα μερίσματα αποτελεί το πλέον ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, αυξάνοντας τη συνολική φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 40%
«Φορολογικό» χαρακτήρισε σε ομιλία του στη Βουλή την Τρίτη 26 Απριλίου 2016 το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, καθώς κατά τη γνώμη του «επιβάλλει ένα είδος κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται πλέον μόνο βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων».
Σύμφωνα με τον Κόλλια, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα παράξει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση, καθώς «θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία. Θα μειώσει κατά συνέπεια τα έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ταμείων».
Ο ίδιος εκτίμησε, ότι οι συνεπείς δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα αυξηθεί σημαντικά το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
«Και ποιος να μπορέσει να πληρώσει, όταν του ζητάτε να δίνει το 70% των εσόδων του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές;», αναρωτήθηκε ο Κόλλιας.
Απέρριψε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναφέροντας ότι δημιουργεί «ελεύθερους επαγγελματίες τριών ταχυτήτων» και «επιταχύνει τα λουκέτα» στους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους δεν ισχύουν οι εκπτώσεις στις εισφορές, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν και έμμισθη συνεργασία θα πρέπει πλέον να πληρώνουν υποχρεωτικά δύο ταμεία.
Σύμφωνα με τον Κόλλια, το ΟΕΕ προτείνει αντί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τα εξής:
- Διατήρηση του ταμείου των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχουν τρία ταμεία κύριας ασφάλισης μαζί με αυτό των αγροτών και των μισθωτών.
- Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του
καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
- Μεικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη τόσο τα χρόνια ασφάλισης, όσο και το εισόδημα.
- Πλαφόν στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.
- Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές.
- Κίνητρα και όχι αντικίνητρα, «όπως βάζετε», στους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, μέσω
έκπτωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μη συνταξιοδοτηθούν.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ επεσήμανε, ότι η αύξηση κατά 50% του φόρου στα μερίσματα αποτελεί το πλέον ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, αυξάνοντας τη συνολική
φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 40%.
Τέλος, ο Κόλλιας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε, ότι αυτή «οφείλει - έστω και την ύστατη στιγμή - να εγκαταλείψει αποφάσεις που συντηρούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα άρουν την ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και θα φέρουν - στο
τέλος της ημέρας - επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Με λίγα λόγια, αλλάξτε τη φιλοσοφία και τις διατάξεις του νομοσχεδίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης