Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Περισσότερο κρίσιμες από ποτέ οι πολιτικές προεκτάσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος

BBC: Περισσότερο κρίσιμες από ποτέ οι πολιτικές προεκτάσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος
Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχνάει, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που επηρεάζει πολλές χώρες της Ε.Ε.
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους πιστωτές της διεξάγονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη που βαρύνει στις εξελίξεις πέρα από την οικονομική πλευρά των συνομιλιών, όπως γράφει σε άρθρο του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Το BBC διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της χώρας στο σημερινό Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου 2016.
Όπως επισημαίνει, για μία ακόμα φορά η «συνταγή» της ελληνικής αξιολόγησης ακολουθεί την πεπατημένη: Το Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στις επόμενες ημέρες, όμως απαιτείται περισσότερη δουλειά για να κλείσει η συμφωνία, αλλά είναι πιθανή η σύγκλιση ενός νέου έκτακτου Eurogroup σε περίπτωση επίτευξής της.
Με τη σειρά του, αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης της Ελλάδος, «ένα μοτίβο που γνωρίζουμε καλά».
Το BBC υπενθυμίζει, ότι η τρέχουσα αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2015.
Όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο, αν και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο τρέχον (τρίτο) πρόγραμμα διάσωσης, η συμμετοχή του για την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου από την Ελλάδα κρίνεται σημαντική για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Σύμφωνα με το BBC, ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχνάει, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που επηρεάζει πολλές χώρες της Ε.Ε., γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικότερη την πολιτική προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος από τους δανειστές της.
Έτσι, εκτός από την χρηματο-οικονομική αναταραχή που θα επέφερε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος - μαζί με την αναβίωση των ανησυχιών για τη σταθερότητα της ευρωζώνης - οι πολιτικές προεκτάσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμες σήμερα, σε σύγκριση με τη συγκυρία κατά την συνομολόγηση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδος τον Ιούλιο του 2015.
Το BBC δεν παραλείπει να προσθέσει, ότι την τρέχουσα περίοδο θα ήταν μια κακή στιγμή για να ξεσπάσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, με δεδομένη την αποσταθεροποιητική προοπτική που θα είχε για την Ευρώπη ενδεχόμενη απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης