Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εταιρείες στο City του Λονδίνου αναβάλλουν τις προσλήψεις προσωπικού εν όψει του δημοψηφίσματος

Οι εταιρείες στο City του Λονδίνου αναβάλλουν τις προσλήψεις προσωπικού εν όψει του δημοψηφίσματος
Υπάρχει αναποφασιστικότητα στην αγορά προσλήψεων εξαιτίας της έλλειψης σαφήνειας
Αν και κάθε χρόνο την άνοιξη λαμβάνει χώρα στο City του Λονδίνου ένας γύρος προσλήψεων προσωπικού, τα πράγματα φέτος είναι πολύ διαφορετικά, επισημαίνεται σε άρθρο των «Financial Times».
Η αβεβαιότητα σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στη Βρετανία να αναβάλουν τις προσλήψεις, αφήνοντας τη λήψη των όποιων σχετικών αποφάσεων για μετά την 23η Ιουνίου.
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Ridgeway Partners, «υπάρχει αναποφασιστικότητα στην αγορά προσλήψεων εξαιτίας της έλλειψης σαφήνειας και κατανόησης» και προσθέτει ότι φέτος υπάρχει πολύ διαφορετική αντίληψη απ' ό,τι συνήθως συμβαίνει.
«Η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διότι το πλήγμα ενός Brexit είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι σε άλλους κλάδους», επισημαίνει.
Αν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ε.Ε., οι επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εκατ. άτομα ανά τα 28 κράτη – μέλη της.
Οι ξένες τράπεζες, που έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα γραφεία τους ώστε να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη, μπορεί να αναγκαστούν να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλα μέρη της Ε.Ε., σημειώνουν οι «Financial Times».
Οι υπάλληλοι στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βασίζονται πολύ στη δυνατότητά τους να μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζομένους και έτσι φαίνεται να είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις, καθώς ένα Brexit θα μπορούσε να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση ατόμων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σχεδόν το 11% των 360.000 υπαλλήλων στο City του Λονδίνου προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Πέραν, όμως, της επιρροής του δημοψηφίσματος στην απροθυμία των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αρνητικά επιδρούν παράλληλα και οι ανησυχίες σχετικά με την πτωτική πορεία των τιμών των εμπορευμάτων και μια επιβράδυνση στην Κίνα.
Σημειώνεται ότι η Nomura περικόπτει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, ενώ η Barclays έχει μειώσει κατά 8.000 τις θέσεις εργασίας σε τέσσερις μήνες, την ταχύτερη μείωση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Dee Symons της Russell Reynolds σημειώνει ότι οι ανησυχίες για ένα πιθανό Brexit είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλουν στην αργή εκκίνηση που κατέγραψαν οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες το 2016.
«Αν είσαι μια ξένη τράπεζα με ευρωπαϊκή έδρα, θέλεις να περιμένεις και να δεις τι θα συμβεί, αντί να προχωρήσεις σε επενδύσεις πριν από το δημοψήφισμα», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης