Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Agricole: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα από ΕΚΤ και BoE - Το ευρώ δεν θα υποχωρήσει

Credit Agricole: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα από ΕΚΤ και BoE - Το ευρώ δεν θα υποχωρήσει
H νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν παράγει αποτελέσματα στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, με τον αποπληθωρισμό να συνεχίζει να απειλεί την οικονομία της ευρωζώνης
Το ευρώ και η βρετανική στερλίνα συνεχίζουν να επιδεικνύουν αντοχή απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ, συμπεριφορά που φαίνεται πως οφείλεται στην πεποίθηση των επενδυτών της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος ότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αντιμετωπίζουν εμπόδια στην άμεση υιοθέτηση νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό εκτιμά η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, η οποία για την περίπτωση του ευρώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ολοένα και μεγαλύτερη δημόσια αντίδραση της Γερμανίας ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Παρά ταύτα, η Credit Agricole διαπιστώνει, ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν παράγει αποτελέσματα στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, με τον αποπληθωρισμό να συνεχίζει να απειλεί την οικονομία της ευρωζώνης.
Η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί προϋποθέσεις σταδιακής λήψης νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα του ευρώ ανεξάρτητα από τις γερμανικές αντιδράσεις, λόγος για τον οποίο η γαλλική τράπεζα δεν πιστεύει ότι το ευρώ μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το τρέχον επίπεδο του των 1,14 δολαρίων.
Αναφορικά με την βρετανική στερλίνα, η Credit Agricole εκτιμά ότι η διεθνής αγορά συναλλάγματος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δημοσκοπήσεις για το επικείμενο δημοψήφισμα περί της παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. και επηρεάζεται από αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η εξασθένηση της στερλίνας το τελευταίο δίμηνο ενισχύει σταδιακά τις επενδυτικές προσδοκίες για ταχύτερη πρώτη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της BoE, καθώς η αύξηση του κόστους των εισαγωγών στη Βρετανία θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη λίρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης