Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η παροχή των υπηρεσιών τους προς τους πρόσφυγες

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η παροχή των υπηρεσιών τους προς τους πρόσφυγες
Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016 όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που θα επιβάλλει την πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες σε όλους
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν τρόπους να παρέχουν νομίμως τις υπηρεσίες τους στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της Ευρώπης δίχως να παραβιάζουν τους αυστηρούς κανόνες τραπεζικών συναλλαγών που αποτρέπουν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, που εστιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο γεγονός ότι αυτές συχνά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα των προσφύγων, καθώς πολλές φορές δεν διαθέτουν κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης.
Χωρίς τραπεζικό λογαριασμό δεν είναι εύκολο για τους πρόσφυγες να λάβουν μισθό σε περίπτωση που βρουν εργασία, κάτι που δεν είναι εντελώς απίθανο, ιδιαίτερα σε κλάδους με έλλειψη ανειδείκευτου, χαμηλόμισθου προσωπικού.
Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα έντονο στη Σουηδία, η οποία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Από τους 163 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δέχθηκε η Σουηδία το 2015, μόλις 500 εξ αυτών κατάφεραν να βρουν εργασία, ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους για παροχή ασύλου.
Η εύρεση εργασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολύ σημαντική για το μέλλον τους στις χώρες της Ε.Ε., όμως άλλο τόσο σημαντική κρίνεται η ταυτοποίησή τους, που πολλές φορές είναι δύσκολη.
Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2016 όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι οι κάτοικοί τους δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης