Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση σε κύριες συντάξεις, περιορισμένες αναπροσαρμογές σε επικουρικές

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση σε κύριες συντάξεις, περιορισμένες αναπροσαρμογές σε επικουρικές
Αν δεν υπήρχε διακοπή για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας
Για ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ενσωμάτωσε μνημονιακές απαιτήσεις που δεν αποτελεί η ίδια μνημονιακή επιταγή αλλά ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες και αδικίες έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό θα έχει ως βασικούς πυλώνες την ισονομία, δηλαδή την ίδια εφαρμογή κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να υπάρχει αναδιανομή και προστασία των αδυνάμων.
Κατά τον υπουργό, διαπιστώθηκε συμφωνία στα περισσότερα σημεία με τους δανειστές ή αν δεν υπήρχε συμφωνία, σημαντική προσέγγιση απόψεων, και εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε η πίεση χρόνου λόγω της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, θα είχε επιτευχθεί και τυπικά συμφωνία.
Ο υπουργός τόνισε ότι διασφαλίστηκε προστασία των κυρίων συντάξεων, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι μετά το 2018, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται ενώ παραδέχτηκε ότι η εθνική σύνταξη κλείδωσε στα 284 ευρώ.
Έκανε επίσης λόγο για περιορισμένες αναπροσαρμογές των επικουρικών συντάξεων, μόνο για το 10% των υφιστάμενων συντάξεων.
Όσον αφορά στις εισφορές, μίλησε για λελογισμένη αύξηση των εισφορών σημειώνοντας ότι είναι προς συζήτηση το μίγμα των πολιτικών που θα ακολουθηθούν και διευκρινίζοντας ότι τα μέσα που θα επιλεχθούν για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα είναι επιλογή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε η σταδιακή απομείωση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
Υποστήριξε ότι με το νέο ασφαλιστικό, το 80% των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές, και ότι για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές.
Προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων όσον αφορά σε περικοπές συντάξεων.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι απίθανό να υπάρξει συμφωνία staff agreement την επόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και προανήγγειλε κοινό εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών - φόρων, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι με ειδικές ρυθμίσεις θα προσδιοριστεί ένα αντικειμενικό σύστημα είσπραξης των εισφορών και απέφυγε επισταμένα να δώσει συγκεκριμένα νούμερα υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στη φάση της ποσοτικοποίησης ενώ έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο και δεν θα ήταν σωστό να ειπωθούν νούμερα.
Επέμεινε, πάντως, ότι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού των συνταξιούχων θα πληγούν από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που έθεσε το ζήτημα ότι οι επικουρικές δίνονται σε συνταξιούχους που έτσι κι αλλιώς λαμβάνουν, σε σημαντικό βαθμό, μειωμένες κύριες συντάξεις.
Και επανέλαβε ότι δεν θα θιγούν και πάλι τα συνήθη υποζύγια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης