Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σταθάκη - Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών

Η συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σταθάκη - Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών
Νέα συνάντηση την Κυριακή 10 Απριλίου μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών
(upd3) Η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης συνάντησης που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους επικεφαλής των θεσμών.
Στη συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα,  και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε ό,τι αφορά τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή προβλέπει πως εξαιρούνται από την πώληση σε funds τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 75.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια μέχρι 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο για εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds μέχρι 500.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, μέχρι 250.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και για τα καταναλωτικά έως 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπεται από τους δανειστές και η νέα συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας  «η απόσταση παραμένει μεγάλη».
Στο μεταξύ, όπως σημείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σάββατου κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στα κείμενα και γίνεται επεξεργασία λεπτομερειών.
Σχετικά με την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια, που το κουαρτέτο απαιτεί να είναι μηδενική και η κυβέρνηση ζητά να είναι τριετής, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται αφορά στη διάρκεια της προστασίας.
Ωστόσο, αν και στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ακόμη υπάρχουν διαφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις από την πλευρά των θεσμών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds φέρεται να συνάντησε την άρνηση των θεσμών,  οι οποίοι εξακολουθούν να επιθυμούν άμεσο πωλητήριο με την συμμετοχή και ενήμερων δανείων στα πακέτα.
Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να αφορά την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια σε funds να είναι ένα έτος.
Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε να δημιουργηθούν ειρηνοδικεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά ειδικά για κόκκινα δάνεια, τα οποία θα είναι στο πρότυπο των ειρηνοδικείων που ήδη υπάρχουν για τον νόμο Κατσέλη, με στόχο να γίνονται ταχύτερες δίκες.
Τέλος, αρμόδια διαπραγματευτικά στελέχη ανέφεραν ότι έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση επί του κειμένου του μνημονίου.
Σημειώνεται για το θέμα θα συζητήσουν εκ νέου την Κυριακή 10 Απριλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών σε νέα τους συνάντηση.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Συνάντηση με αντικείμενο το θέμα των κόκκινων δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των αρμόδιων υπουργών.
Ειδικότερα, στη συνάντηση βρίσκεται τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, όπως επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κ. Τσακαλώτος, προσερχόμενος στη συνάντηση ανέφερε πως «με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, η στόχευση είναι να κλείσουμε έως 22 Απριλίου,», συμπληρώνοντας ότι «σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο».
Όπως είπε ο υπουργός, «αν δεν προλάβουμε έως τις 22 Απριλίου δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχες της Μεγάλης Εβδομάδας».
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης για τα «κόκκινα» δάνεια, θα ακολουθήσει αυτή για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οι δύο πλευρές, εστίασαν στα θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και σ' αυτά που χρειάζονται πολιτική συζήτηση.
Από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα παράλληλο κείμενο με το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο, καθώς οι διαφωνίες του Ταμείου με τους ευρωπαίους εταίρους του σε ορισμένα θέματα είναι σαφείς.
Για την κυβέρνηση μάλιστα δεν τίθεται θέμα «σπασίματος» της αξιολόγησης και η όποια συμφωνία θα αφορά σε όλα τα ανοικτά θέματα: από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ξεχωριστό κείμενο συμφωνίας επιδιώκει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του στο ευρωπαϊκό κείμενο παρά μόνο εφόσον υπάρξουν και οι συμπληρωματικές αποφάσεις για το χρέος.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στα θέματα που υποτίθεται ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά- όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό- υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αφορολόγητο όριο.
Ενώ η κυβέρνηση είχε συναινέσει σε μείωση του αφορολογήτου από τις 9.500 στις 9.100 ευρώ, οι δανειστές στις τελευταίες συναντήσεις ζήτησαν περαιτέρω μείωσή του στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση 19:39, Σαββάτο 9 Απριλίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης