Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην Ημερησία.
«Για αυτό τον λόγο προχωρεί συνεχώς σε υφεσιακά μέτρα και στην υπερφολόγηση οδηγώντας την χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας», πρόσθεσε , εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι «το κλίμα αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα καθώς τα προτεινόμενα μέτρα είναι και οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα.
Μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα αντιευρωπαϊσμού επιβεβαιώνοντας τις λογικές του κ. Σόιμπλε».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, η κυβέρνηση «επιδιώκει να δείξει ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τα αδιέξοδα που βιώνουμε αλλά κάποιοι “κακοί ξένοι” που θέλουν να καταστρέψουν την χώρα μας.
Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι στην χώρα μας υπάρχει μία αναποτελεσματική κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει από την πλευρά των εταίρων πράγματι και ακραίες φωνές που υποστηρίζουν την εφαρμογή μέτρων δογματικής λιτότητας.
Αυτό που θα έπρεπε να επιδιώξει η κυβέρνηση είναι να εκμεταλλευθεί από την μια πλευρά τις θέσεις ορισμένων ευρωπαίων εταίρων για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και από την άλλη του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Δεν αξιοποιούν ούτε την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για την αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχώς υποχωρούν από τα συμφωνηθέντα με οδυνηρές συνέπειες για την χώρα».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει σκηνικό ρήξης με το ΔΝΤ στη βάση διαρροών τηλεφωνικών συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ.
Σήμερα λόγω αυτής της τακτικής της κυβέρνησης, η χώρα είναι σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση από ότι ήταν πριν μία εβδομάδα.
Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να καταλάβει τους διεθνείς συσχετισμούς και το πώς πρέπει να διαπραγματεύεται, απομονώνει συνεχώς την χώρα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία δεν καλύπτεται από την επίθεση κατά των πράγματι διαχρονικά ακραίων απόψεων του ΔΝΤ».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως «το αίτημα για εκλογές του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε όσους πιστεύουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει.
Μάλιστα την προηγούμενη ακριβώς ημέρα ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση που δεν θα επιτρέπουν την διεξαγωγή εκλογών πριν την λήξη της τετραετίας.
Δεν πέρασε παρά μόνο μία ημέρα και διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό».
Κατά τον ίδιο, «η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή που θα προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Μία νέα κυβέρνηση κοινής αποδοχής που με ορίζοντα τριετίας θα βγάλει οριστικά την χώρα από τα μνημόνια».
Σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξος είναι ότι στις επόμενες εκλογές θα μπορέσει ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς να συσπειρωθεί σε ένα σχήμα που θα υπερβαίνει -ως προς τη συμμετοχή- τις δυνάμεις της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απάντησε ότι «τον Σεπτέμβριο ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών δείξαμε ότι αν ήμαστε αποφασισμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε ενωμένοι.
Ήταν η πρώτη φορά που μέσα σε λίγους μήνες από την εκλογή νέας ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ δεν μείναμε στα λόγια αλλά κάναμε πράξεις τις διακηρύξεις μας.
Με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό, αναδειχθήκαμε τρίτη δημοκρατική δύναμη, στην ουσία οι πολίτες μας είπαν προχωρήστε η ενότητα μας αφορά.
Με την ίδια αποφασιστικότητα προχωράμε και σήμερα και επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση κομμάτων, κινήσεων, φορέων για την μεγάλη κεντροαριστερά, τον ισχυρό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε όχι για έναν εκλογικό συνασπισμό ως σημαία ευκαιρίας αλλά για μεγάλη προοδευτική παράταξη».
Χαρακτήρισε ως πολύ θετική εξέλιξη την πρόσφατη συμφωνία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη, σημειώνοντας ότι «δημιουργεί νέες προσδοκίες που δεν πρέπει να διαψευστούν.
Ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από ατέρμονες συζητήσεις και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια.
Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.
Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μικροκομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί και ηγεμονισμοί.
Αυτή την φορά η ιστορία δεν θα μας περιμένει.
Όποιος υπονομεύσει με προσχηματικές δικαιολογίες το εγχείρημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προοδευτικούς πολίτες και την κοινωνία που δεν έχουν άλλες αντοχές, θέλουν άμεσα την δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου σοσιαλδημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού πόλου».
Σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου που συγκροτείται και το  ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν,  ο κ. Θεοχαρόπουλος μεταξύ άλλων  είπε ότι πρόκειται για «κοινωνικά στελέχη που έχουν ενεργή αναφορά σε συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής, της εργασίας, της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει και η συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και των κινήσεων.
Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί το αντικείμενο της Επιτροπής αυτής είναι, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του επόμενου διμήνου, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο κοινών προγραμματικών θέσεων».
Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα και το πι θα πρέπει να έχουν και τι δεν θα πρέπει να «κουβαλούν» όσοι διεκδικήσουν τη θέση αυτή, απάντησε «αυτή την στιγμή δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.
Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ».
Όπως είπε, «με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες.
 Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της.
Ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από την βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και για αυτό προτείνεται να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο».
«Επιδίωξη είναι να προωθηθεί στο μεταβατικό διάστημα ένας πολυκομματικός φορέας με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα.
Τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων για επικεφαλής θα τα επιλέξει η ίδια η βάση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης