Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Deal 1 δισ έκλεισε η Ελλάδα με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά

Financial Times: Deal 1 δισ έκλεισε η Ελλάδα με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά
Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση φέτος από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco, σήμερα, Παρασκευή, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Ελλάδα σφράγισε συμφωνία 1 δισ. ευρώ για την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της στην ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος Cosco, η οποία πλέον αυξάνει το ποσοστό της στον ΟΛΠ στο 67% αντί τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η Cosco θα αποκτήσει το 51% αντί 280,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 16% για 88 εκατ. ευρώ ύστερα από πέντε χρόνια, αφότου εκπληρώσει μια σειρά από επενδυτικές δεσμεύσεις.
Η Cosco έχει συμφωνήσει να επενδύσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις στον Πειραιά και θα πληρώνει ετήσιο μίσθωμα στο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης για να λειτουργήσει το λιμάνι, η οποία υπεγράφη αρχικά το 2009.
Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση φέτος από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνεται ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσουν επιπλέον προβλήτα προκειμένου να διαχειριστούν τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έχουν εγκαταστήσει νέους γερανούς, εξυπηρετώντας περισσότερα από 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης